'Duits boerenprotest gaat over bestaanszekerheid'

De Duitse boeren demonstreren al weken in Berlijn en elders in het land. Net als de Nederlandse boeren hebben zij te maken met een overheid en samenleving die steeds meer vindt van de productiewijze, maar niet komt met een helder antwoord op de vraag 'Wat voor land- en tuinbouw willen we dan wel?'

%27Duits+boerenprotest+gaat+over+bestaanszekerheid%27
© Dirk Hol

Er zijn veel parallellen te trekken met de Nederlandse situatie. Het beleid wordt continu aangescherpt waardoor de kosten oplopen, terwijl deze niet door de boeren doorberekend kunnen worden. Het afschaffen van het belastingvoordeel op diesel is voor veel Duitse boeren nu de druppel die de emmer doet overlopen.

Een andere vergelijking met de Nederlandse situatie is het gebrek aan daadkracht en uitvoeringsmacht van de landelijke overheid. De zittende Duitse coalitie van het liberale FDP, het socialistische SPD en de progressieve Groenen zijn vooral veel met elkaar bezig omdat ze continu in conflict zijn. Besluiten worden niet genomen. De boeren zijn dat beu, maar de Duitse burgers ook.

Verschillen zijn er ook. De Nederlandse regering tuigde een transitiefonds op van ruim 24 miljard euro. De Duitse overheid heeft nog 0 euro gereserveerd voor de boeren om de transitie die zij voor ogen hebben, mee te kunnen laten maken. En dat terwijl er een concreet, breedgedragen landbouwakkoord inclusief begroting klaarlag, toen de bondsregering in 2021 aantrad.

Er zijn veel parallellen te trekken met de Nederlandse situatie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De woede van de Duitse boeren zit dus dieper. De kloof tussen stad en platteland in Duitsland is nog vele malen groter dan in Nederland. De boeren hebben te maken met een samenleving die steeds kritischer naar hen kijkt en een regering die geen perspectief biedt. Het draait dus ook bij dit protest om bestaanszekerheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer