VNK Herbs zoekt akkerbouwers voor hoofdteelt peterselie

Voor de teelt van krulpeterselie zoekt kruidendrogerij VNK Herbs in het Flevolandse Biddinghuizen naar contractareaaluitbreiding in Flevoland, Zuidwest-Brabant en Groningen voor 2024. Er is momenteel een goede vraag naar kwalitatief goede peterselie.

VNK+Herbs+zoekt+akkerbouwers+voor+hoofdteelt+peterselie
© Jorien Slager

VNK Herbs streeft uiteindelijk naar ongeveer 200 hectare areaal voor de hoofdteelt in 2024. Een klein deel daarvan is nu nog niet ingevuld. 'Vorig jaar kregen we het gewenste areaal niet rond. Daarom proberen we nu ook in het Groningse Oldambt een nieuw teeltgebied voor peterselie op te zetten', legt teeltbegeleider Erwin Bessembinders uit.

Volgens Bessembinders leent de kleigrond in dat gebied zich goed voor de peterselieteelt, net als in Flevoland en het zuidwesten. 'Op klei is de onkruiddruk lager en werken bodemherbiciden beter.' De teeltbegeleider van VNK Herbs noemt peterselie een mooi gewas voor de bodem, onder meer vanwege de intensieve en diepe beworteling.

'Daardoor laat het een goede structuur na. Ook is het binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aangemerkt als rustgewas', geeft de teeltbegeleider aan. Daarnaast zijn de teeltkosten beperkt tot zaaibedbereiding, bemesting en gewasbescherming. Bij een geslaagde teelt komt het saldo uit rond de 3.000 euro per hectare.


Vier oogsten

Bij de hoofdteelt van peterselie zijn vier volledige oogsten mogelijk. De teler ontvangt een vergoeding per kilo geoogst product, met daarin een kwaliteitsverrekening. Bessembinders: 'Blijft de kilo-opbrengst achter, maar is de kwaliteit goed? Dan kan de kwaliteit de lagere kilo-opbrengst compenseren.'


Wanneer telers een contract aangaan met VNK Herbs, krijgen ze in het seizoen wekelijks teeltbegeleiding. 'Peterselie vraagt aandacht. Vooral de onkruidbestrijding in het voorjaar is een aandachtspunt. Later in het seizoen kunnen schimmels als valse meeldauw en septoria parten spelen, afhankelijk van het jaar', zegt Bessembinders.

Peterselie is volgens de teeltbegeleider in het begin een kwetsbaar gewas, maar later kan het veel hebben. 'Je kunt het wiedeggen tegen onkruid en dit jaar doen we ook testen met spotsprayers.' Voor de teeltfrequentie wordt een rotatie van 1-op-8 aanbevolen. Peterselie combineren met andere schermbloemigen in het bouwplan, zoals peen, wordt afgeraden.


Nauwelijks investeren in mechanisatie

Akkerbouwers die graag een stuk peterselie willen telen, hoeven nauwelijks in mechanisatie te investeren. 'Zaaien kan met een reguliere zaaimachine die ook voor graan wordt toegepast en de oogst wordt geregeld door een loonwerker via VNK Herbs', aldus Bessembinders.

Tot slot meldt de teeltbegeleider dat peterselie ook geschikt is als nateelt, bijvoorbeeld na wintergerst of tulpen. 'Dan moet je het wel uiterlijk begin juli kunnen zaaien. Als het meezit, kun je dan nog twee snedes maaien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer