Hoge opbrengst peterselie ondanks late seizoenstart

Loonbedrijf Gebroeders Koster in het Flevolandse Biddinghuizen heeft maandag peterselie geoogst voor kruidendrogerij VNK Herbs. Het is de tweede snede van het perceel in Zeewolde.

'Door de neerslag van de afgelopen tijd zit de groei er goed in', zegt teeltbegeleider Erwin Bessembinders van VNK Herbs. 'We oogsten hoge kilo-opbrengsten. De kwaliteit van de peterselie is ook goed.'

Bessembinders noemt 2023 een bijzonder groeiseizoen. 'We begonnen met een nat voorjaar, waardoor we de peterselie tussen de buien door moesten zaaien. Dat was aan de late kant. Het meeste ging vanaf de tweede helft van april tot half mei de grond in.'


Groeivertraging

Volgens de teeltbegeleider liep het gewas groeivertraging op door het late zaaien en daarna een droge periode. 'De eerste snede verwacht je normaal eind juni. Het was nu half juli.' Gevolg was een hogere onkruiddruk.

Bessembinders: 'Op een aantal percelen kostte het extra tijd om nachtschade de baas te worden. Gelukkig konden er ook stukken worden geschoffeld.'


Plukken

Aalt Koster van het Flevolandse loonbedrijf koos er maandag voor de peterselie te plukken in plaats van te maaien. 'Het gewas is aan de lange kant. We plukken nu alleen de blaadjes en laten de steeltjes op het land achter', zegt hij.

Koster zet voor de peterselieoogst een Ploeger MKC-4TR in. 'Door de smalle rupsbanden van 60 centimeter beschadigen we de bodem zo weinig mogelijk. Uit ervaring weten we: overal waar je rijdt, beschadig je het gewas en is de opbrengst minder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer