VNK Herbs wil contractareaal peterselie verder uitbreiden

Voor de teelt van krulpeterselie zoekt kruidendrogerij VNK Herbs uit Biddinghuizen naar contractareaaluitbreiding in met name Flevoland en West-Brabant.

VNK+Herbs+wil+contractareaal+peterselie+verder+uitbreiden
© Cube Fotografie

VNK Herbs contracteerde afgelopen jaar ruim 200 hectare voor peterselie, meldt teeltbegeleider Bas Bouma. 'We kunnen voor komend teeltseizoen wel zo'n 35 tot 40 hectare extra areaal gebruiken.' Qua aanvoer zit VNK Herbs nu iets aan de krappe kant om te kunnen voldoen aan de vraag naar gedroogde peterselie.'Dat geldt vooral voor het voorseizoen en het naseizoen', weet Bouma. 'In de zomer is er wel voldoende aanvoer, maar dan hebben we inmiddels ook meer afnemers om een deel van de peterselie als vers product te verkopen.' Volgens de teeltbegeleider is peterselie geschikt voor teelt op wat zwaardere gronden en om op te nemen als rustgewas in een regulier bouwplan voor de akkerbouw.


Uitbetaling op basis van versgewicht

VNK Herbs betaalt de peterselie uit op basis van het geoogste versgewicht. Meestal wordt het gewas drie tot vijf keer per seizoen gemaaid, dat is afhankelijk van de groeiomstandigheden. De oogstwerkzaamheden, het transport van het geoogste product en de teeltbegeleiding komen voor rekening van de kruidendrogerij. De teler betaalt zelf de kosten voor het zaaien, de gewasbescherming en de bemesting.

Bouma geeft aan dat het saldo van peterselie vergelijkbaar is met die van conserven. 'Voor komend seizoen voeren we een prijsverhoging door en daarbij gaan we ervan uit dat het saldo varieert van 3.500 tot 4.500 euro per hectare. De uiteindelijke uitbetaling is gerelateerd aan de opbrengsten en dus het aantal maaibeurten en de kwaliteit van het geoogste product.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer