VNK Herbs zoekt uitbreiding areaal in Flevoland

Voor de teelt van krulpeterselie zoekt kruidendrogerij VNK Herbs in Biddinghuizen geïnteresseerde akkerbouwers in Flevoland.

VNK+Herbs+zoekt+uitbreiding+areaal+in+Flevoland
© Niels van der Boom

Reden voor de uitbreiding is de aantrekkende exportmarkt voor gedroogde peterselie van Nederlandse herkomst. Van het eindproduct wordt ongeveer 80 tot 90 procent verkocht naar de Verenigde Staten.

Teeltbegeleider Bas Bouma vertelt dat VNK Herbs op zoek is naar zo'n 30 hectare extra teeltareaal. 'Voor een mooie bezetting van onze droogmachines streven we ernaar om ruim 200 hectare te contracteren, waarvan zo'n 125 hectare in Flevoland.' De kruidendrogerij plaatste deze week een bericht op Twitter om de zoektocht naar geïnteresseerde telers kenbaar te maken.Peterselie is volgens Bouma goed geschikt voor teelt op zwaardere gronden met afslibbaarheden van meer dan 30 procent. Na inzaai in april wordt het gewas vanaf eind juni met intervallen van vier weken drie tot vijf keer gemaaid. Een loonwerker met een speciale oogstmachine voert de oogstwerkzaamheden uit.

Het is ook mogelijk om peterselie als nateelt te zaaien na een vroege teelt van bloembollen of conserven. Het aantal maaibeurten blijft dan beperkt tot twee. 'Akkerbouwers die ervaring hebben, zeggen dat peterselie een prima voorvrucht is en een ideaal rustgewas in een regulier bouwplan', stelt Bouma. Als schermbloemig gewas past peterselie niet in een vruchtwisseling met peen.


Uitbetaling contractteelt

VNK Herbs betaalt voor de contractteelt van peterselie een vergoeding per kilo geoogst product. Bouma vertelt dat de financiële opbrengst sterk afhangt van de weersomstandigheden in het groeiseizoen en de tonnen die uiteindelijk worden geoogst.

'Voor de uitbetaling kunnen telers ongeveer uitgaan van 1.000 euro per hectare voor elke snede. Op jaarbasis varieert de gemiddelde financiële opbrengst vaak tussen 3.500 en 4.500 euro per hectare', aldus Bouma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer