Uitstoot broeikasgassen gedaald, ondanks lichte stijging in tuinbouw

De uitstoot van broeikasgassen lag in 2023 6 procent lager dan een jaar eerder. De afname komt met name door 22 procent minder CO2-uitstoot door de elektriciteitssector. Meer aardgasgebruik door tuinders zorgde voor een lichte stijging van de uitstoot door de landbouwsector.

Uitstoot+broeikasgassen+gedaald%2C+ondanks+lichte+stijging+in+tuinbouw
© Vidiphoto

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De landbouw stootte 2 procent meer broeikasgas uit dan een jaar eerder. Dat komt doordat tuinders meer gebruik hebben gemaakt van hun warmtekrachtinstallaties (wkk) op basis van aardgas. Maar het grootste deel van de emissies door de landbouw betreft methaan en lachgas uit vee en land. De uitstoot daarvan bleef vrijwel onveranderd.



De uitstoot van broeikasgassen lag vorig jaar 34 procent onder het niveau van 1990. In de Klimaatwet is de doelstelling vastgelegd dat de reductie in 2030 moet uitkomen op 55 procent. Doordat meer elektriciteit met wind- en zonne-energie is opgewekt, is minder elektriciteit met kolen en aardgas geproduceerd. Door de forse emissiedaling, daalde ook het aandeel van de elektriciteitssector in de totale broeikasgasemissie van 19 procent in 2022 naar 16 procent in 2023.

De industrie had met 32 procent het grootste aandeel in de totale emissies van broeikasgassen. Het overgrote deel hiervan betrof CO2. Een klein deel van de broeikasgasuitstoot, ruim 3 procent, hangt samen met landgebruik. Het gaat bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot door veenoxidatie in bodems en de uitstoot behorend bij landgebruiksveranderingen.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer