Rabobank brengt CO2-footprint glastuinders in kaart

Goed inzicht in de milieubelasting van een glastuinbouwbedrijf wordt steeds belangrijker. Het gangbare instrument daarvoor is een berekening van een CO2-footprint. Rabobank gaat samenwerken met Blonk Consultants om de CO2-footprint van glastuinbouwklanten in kaart te brengen.

Rabobank+brengt+CO2%2Dfootprint+glastuinders+in+kaart
© Job Hiddink

De CO2-footprint is een berekening om de uitstoot van broeikasgassen op bedrijfs- en productniveau in beeld te brengen. Het inzicht in deze footprint biedt klanten van Rabobank kansen om verder te verduurzamen. Daarnaast gebruikt de bank de uitkomsten om gefinancierde emissies van Rabobank zelf beter op een rij te hebben.

De mate van duurzaamheid per klant wordt nu al in kaart gebracht. Door de toevoeging van de CO2-footprintberekening ontstaat volgens Rabobank een completer beeld. 'Start altijd met het in beeld krijgen van de bedrijfsgegevens van de tuinder. Met de ervaring en hulpmiddelen van Blonk kunnen we dit op uniforme wijze doen', zegt Katy van der Sande, directeur Food & Agri bij Rabobank voor omgeving Leiden-Haaglanden.


Tool

Blonk Consultants ontwikkelde een tool waarmee het bedrijf de CO2-footprint van een glastuinbouwbedrijf kan berekenen. 'Met deze tool krijgt de ondernemer direct inzicht in zijn eigen bedrijf en de afzonderlijke locaties', licht Nadine Mooren toe. Zij is Sustainability Consultant bij Blonk Consultants.

'Voor een duurzamere glastuinbouwsector met een lagere CO2-footprint begint alles bij een nauwkeurige monitoring. Met onze expertise helpen we Rabobank en hun klanten bij het verkrijgen van betrouwbare inzichten op basis van de laatste internationale ontwikkelingen en rekenregels', zegt Mooren.


Gefaseerd aan de gang

Themamanager Food & Agri Klimaat Cees van den Bos van Rabobank zegt gefaseerd aan de slag te gaan met de tool. 'We zijn gestart met een groep klanten in de glastuinbouw. De opgehaalde ervaringen gebruiken we om in de volgende fase het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.'

Van de deelnemende bedrijven worden per locatie onder meer gegevens over oppervlakte, productie, energieverbruik, substraat en bemesting opgevraagd. Na validatie van aangeleverde data wordt de footprint berekend en aan de klanten teruggekoppeld. Na deze eerste fase vraagt Rabobank een volgende groep glastuinders. Van den Bos: 'We willen de inzichten gebruiken om onze klanten niet alleen zicht op eigen emissies te geven, maar ook hoe zich dat verhoudt tot branchegenoten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer