Bayer: ruim 70 procent boeren ondervindt gevolgen klimaatverandering

Wereldwijd merkt al meer dan 70 procent van de boeren grote gevolgen van de klimaatverandering op hun bedrijf. Dat zou blijken uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van agroconcern Bayer.

Bayer%3A+ruim+70+procent+boeren+ondervindt+gevolgen+klimaatverandering
© Pixabay

De effecten van de klimaatverandering hebben de landbouwinkomens op primaire bedrijven in twee jaar tijd met gemiddeld 15,7 procent doen dalen. Verder nemen acht op de tien boeren inmiddels maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Bayer presenteert donderdag tijdens een internationaal persevenement op het Duitse hoofdkantoor in Monheim de uitkomsten van het grote onderzoek, waarvoor wereldwijd achthonderd boeren zijn geïnterviewd.

Van de ondervraagde boeren zegt 71 procent dat klimaatverandering al een grote impact heeft op het bedrijf. Zo'n 73 procent ervaart een toenemende plaag- en ziektedruk. Een op de zes boeren signaleerde de afgelopen twee jaar een inkomensverlies van meer dan 25 procent. Volgens Bayer blijkt uit de enquête verder dat de meeste deelnemers verwachten dat de gevolgen van de klimaatverandering zullen aanhouden.


Onzekerheid over inkomsten

Naast klimaatverandering ondervinden boeren wereldwijd de druk van de toenemende kosten en onzekerheden over inkomsten op bedrijfsniveau. Meer dan de helft noemt de prijs en beschikbaarheid van kunstmest als een serieuze uitdaging in de bedrijfsvoering.

Verder zijn er ook zorgen over stijgende kosten voor energie, de gewasbescherming en over de prijs- en inkomensvolatiliteit. Veel economische uitdagingen zijn volgens de boeren momenteel gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer