PVV blijft onduidelijk over Wet dieren, tot frustratie van Tweede Kamer

De PVV geeft ook in het laatste deel van het debat over het aanpassen van de Wet dieren niet aan hoe zij wil stemmen. Tot grote frustratie bij verschillende partijen in de Tweede Kamer.

PVV+blijft+onduidelijk+over+Wet+dieren%2C+tot+frustratie+van+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

De grootste partij kan doorslaggevend zijn. Maar doordat de fractie meer dan verdubbeld is, wil de PVV nog niet aangeven of zij een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) steunt. Dat voorstel moet regelen dat dieren in de veehouderij meer ruimte krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Een vergaande wetswijziging van toenmalig PvdD-Kamerlid Leonie Vestering werd in 2021 aangenomen. Dieren moesten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, waardoor de leefomstandigheden van landbouwdieren flink zouden worden verbeterd. Maar dat amendement gaat te ver en is te vaag, oordeelde het demissionaire kabinet.

Landbouwminister Piet Adema kwam met een eigen voorstel, maar dat is volgens critici veel te vrijblijvend. De PvdD wil nu dat de Kamer zich achter een nieuwe wijziging schaart, die duidelijker is en de deadline in 2040 legt. Tot slot zijn D66 en VVD ook nog met een plan gekomen om een tussenweg te vinden.


D66-Kamerlid Tjeerd de Groot geeft toe dat hijzelf niet met een eigen wijzigingsvoorstel was gekomen 'als er een duidelijke positie van de PVV was geweest'. In het debat uitten vooral GroenLinks-PvdA en de SP hun frustratie over het uitblijven van een standpunt van de PVV. De PvdD vreest dat het 'kiezen tussen twee kwaden' wordt, als de grootste partij haar voorstel niet steunt.

PVV-Kamerlid Dion Graus was maandag wel aanwezig, maar zat het debat voor. Na de kritiek hield hij tegenover andere Kamerleden vol: 'Ik kan nu niets zeggen, allerlei amendementen gaan rond en ik moet met de fractie overleggen. Ik ben niet de PVV, ik ben een deel van de PVV.' Hij weet nog niet hoe de verhoudingen liggen in zijn nieuwe fractie, gaf hij aan.


Andere koers

Graus staat zelf bekend als voorstander van dierenrechten en benadrukte dat zijn partij in 2021 nog wel voor het voorstel van Vestering stemde. Maar andere Kamerleden wijzen op het conservatievere geluid dat zijn partijgenoot Jeanet Nijhof-Leeuw vorige week liet horen. 'Wij willen dat iedereen kan boeren op zo'n manier dat ze dat zelf kunnen doen', aldus het Kamerlid dat sinds kort landbouwwoordvoerder is van de partij.

Graus lijkt dan ook al voor te sorteren op een andere koers van zijn fractie. 'Sommige dingen kunnen veranderen en daar kan ik niets aan doen.' Op 19 maart stemt de Kamer over de voorstellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer