NAJK: reparatiewet moet door, maar met inhoud van convenant

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is blij met het wijzigingsvoorstel van de Wet dieren. Wel vindt de organisatie dat de inhoud van die wijziging niet bepaald moet worden door de politiek, maar via een maatschappelijk akkoord tussen sectorpartijen, ketenpartijen en de Dierenbescherming. Met de bijbehorende randvoorwaarden, zoals budget en een onafhankelijke autoriteit.

NAJK%3A+reparatiewet+moet+door%2C+maar+met+inhoud+van+convenant
© Twan Wiermans

Demissionair minister Piet Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vrijdag 1 maart een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over dierwaardige veehouderij. Hierin geeft hij een eerste set maatregelen weer die hij als minister wil nemen wanneer de nota van wijziging van de Wet dieren wordt aangenomen.

De zogenoemde reparatiewet die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, moet het amendement op de Wet dieren uit mei 2021 herstellen. Gebeurt dat niet, dan gaat deze op 1 juli 2024 in.

Dierwaardig bestaan

In het amendement van Tweede Kamerlid Leonie Vestering (PvdD) blijft onduidelijk wat precies wordt verstaan onder een 'dierwaardig bestaan' en wat dat precies betekent voor het houden van dieren. Het amendement meldt hier niets over. Wordt de wijziging op de Wet dieren niet aangenomen, dan kan alleen de rechter via gerechtelijke uitspraken bepalen wat dierwaardig is.

'Dan weten we pas na een heleboel rechtszaken wat veehouders met hun dieren moeten doen om aan deze wet te voldoen. Daarom is het goed dat de minister deze nota van wijziging heeft voorgesteld', zegt Ruben Klein Teeselink, dagelijks bestuurder van het NAJK en verantwoordelijk voor de portefeuille melkveehouderij.


Voor de invulling van de term 'een dierwaardig bestaan' meldt de minister welke maatregelen volgens hem getroffen zouden moeten worden. Al beschrijft hij ook dat zware maatregelen nu niet nodig zijn, omdat 'het maken van grote keuzes aan een volgend kabinet moet worden overgelaten'.

Klein Teeselink: 'Wij zijn echter van mening dat de inhoud van de reparatiewet van de Wet dieren ingevuld moet worden door sector- en ketenpartijen, in samenwerking met de Dierenbescherming.'

Het NAJK werkt samen met andere partijen aan het sluiten van een Convenant dierwaardige veehouderij. Het sluiten van een convenant moet volgens de partners hand in hand gaan met afspraken over randvoorwaarden en borging dat boeren niet afgerekend worden op onredelijke eisen.


Geen randvoorwaarden

Uit de brief van Adema blijkt dat het zetten van grote stappen naar meer dierenwelzijn veel geld kost. Het vrijmaken van budget, laat Adema ook over aan een volgend kabinet. Daarnaast is het vanwege de demissionaire status van het kabinet, niet mogelijk om andere randvoorwaarden te scheppen, zoals het verlenen van vergunningen.

'De randvoorwaarden en een onafhankelijke autoriteit die (naar voorbeeld van de antibioticamonitoring) de voortgang naar meer dierenwelzijn moet borgen, zijn het kloppend hart van het Convenant dierwaardige veehouderij', reageert Wendy Kicken, portefeuillehouder pluimvee, varkens en kalveren bij het NAJK.

Kicken: 'Als de markt niet wil betalen en de overheid geen ondersteunend beleid treft, dan zitten veehouders klem. Zo'n onafhankelijke autoriteit zorgt ervoor dat er stappen kunnen worden gezet met de ingrediënten die betrokkenen nodig hebben. De autoriteit wordt door de hoofdtafel gedragen, waardoor dit de kern van het convenant is.'

Maandag 4 maart tussen 13.00 en 18.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de wijziging op de Wet dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer