Adema: 'Nu geen Convenant dierwaardige veehouderij'

Het lukt op dit moment niet om een Convenant dierwaardige veehouderij te sluiten. Volgens demissionair landbouwminister Piet Adema komt dat door 'de complexiteit die het oplossen van sommige knelpunten in het dierenwelzijn met zich meebrengt'. Doordat het kabinet demissionair is kan de minister ook geen langjarige financiering toezeggen voor maatregelen die door veehouders moeten worden genomen.

Adema%3A+%27Nu+geen+Convenant+dierwaardige+veehouderij%27
© Michiel Elands

Volgens Adema zijn er veel constructieve gesprekken gevoerd. De demissionair minister had graag het convenant gesloten. 'Het verbeteren van de dierwaardigheid van de Nederlandse landbouw is een prioriteit voor mijzelf, maar ook noodzakelijk voor het toekomstbestendig maken van de landbouw', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Per dierlijke sector is gesproken over tal van maatregelen om het dierenwelzijn in de Nederlandse veehouderij te vergroten. Volgens Adema zijn sectorpartijen samen met de Dierenbescherming ver gekomen in hun ambitie voor een dierwaardige veehouderij.


Verder hebben de partijen volgens hem duidelijk aangegeven wat de randvoorwaarden moeten zijn vanuit de markt, keten, financiers en overheid om hun ambitie waar te kunnen maken. Zaken als een goede vergunningverlening, ondersteuning en een eerlijke prijs vanuit de keten zijn belangrijk voor boeren om wijzigingen te kunnen aanbrengen in houderijsystemen.


Vergunningverlening nagenoeg stil

Adema erkent dat de vergunningverlening juist een probleem is op dit moment. Bij nieuwbouw of een verbouwing van een stal is in veel gevallen een natuurvergunning nodig. 'Momenteel is de vergunningverlening voor stallen door gerechtelijke uitspraken nagenoeg stil komen te liggen.'

De minister hoopt dat een voorstel van hem, dat als alternatief moet dienen voor het in mei 2021 aangenomen amendement van voormalig Tweede Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren), snel kan worden behandeld. Door dit amendement is in de Wet dieren geregeld dat dieren geen hinder mogen ondervinden van de wijze waarop ze worden gehouden. En het dier mag niet worden aangepast aan het houderijsysteem.

Met een wijzigingsvoorstel wil de minister ervoor zorgen dat de doelen van het amendement kunnen worden bereikt 'op een handhaafbare en uitvoerbare wijze'.


Ontwikkeling vleeskuikensector

Adema beschrijft ook een aantal zaken die nu al in ontwikkeling zijn. Zo noemt hij de vleeskuikensector, waarin een omschakeling gaande is naar een houderijsysteem volgens 1 ster Beter Leven. Daarvoor geldt een bezettingsdichtheid van maximaal 25 kilo per vierkante meter.

'Deze omschakeling is een belangrijke stap naar een dierwaardige veehouderij. Het biedt pluimveehouders een verdienmodel en zekerheid in vaste ketenrelaties voor de Nederlandse markt.' Met het oog op zowel dierenwelzijn als de positie van de boer in de keten zegt Adema dit een goede ontwikkeling te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer