Meer ruimte voor erfmolens in Friesland

Provincie Fryslân verruimt de regels voor erfmolens bij boerderijen. Hiervoor wordt de provinciale omgevingsverordening aangepast, een gevolg van het nieuwe collegeakkoord en als uitwerking van diverse Statenmoties.

Meer+ruimte+voor+erfmolens+in+Friesland
© Burt Sytsma Photography

Een van de verbeteringen die voor het plaatsen van kleine windmolens op een agrarisch bedrijf worden ingevoerd, is het schrappen van de onderzoeksplicht naar alternatieve mogelijkheden om duurzaam energie op te wekken, de zogeheten zon op dak-verkenning.

Daarnaast worden de eisen versoepeld voor het onderbouwen dat een erfmolen voor eigen gebruik is. Daarmee wordt het gemakkelijker om een molen neer te zetten in combinatie met reeds aanwezige zonnepanelen.

'Er is sprake van deregulering. Vroeger keek de provincie mee over de schouder van de gemeente voor toestemming, daarmee duurde alles langer. Straks is dit niet meer aan de orde', stelt beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord. Hij wijst er ook op dat ondernemingen in de omgeving van agrarische bedrijven in Friesland voortaan erfmolens mogen neerzetten, zoals agrarische loonbedrijven of plattelandsbedrijven met recreatieve voorzieningen.

De versoepeling van het Friese erfmolenbeleid is mede ingegeven door het ontmoedigen van zonneparken op landbouwgrond door de rijksoverheid. Door erfmolens makkelijker te maken, kunnen agrarische bedrijven toch meedoen aan de energietransitie en hun bedrijf energieneutraal maken.


Gemeenschap

Voor zonne-opstellingen in het buitengebied geldt in de provincie Friesland vanaf dit jaar een 'nee, tenzij'-beleid. Alleen kleine initiatieven mogen nog een vergunning aanvragen, mits de opbrengst van de panelen ten goede komt aan de gemeenschap. Deze parkjes krijgen dan een vergunning voor maximaal dertig jaar.

Andere uitzondering op het ontmoedigingsbeleid zijn initiatieven voor zonneparken in het veenweidegebied die worden opgezet op gronden waar reguliere landbouw door de vernatting niet meer mogelijk is. Van die zonneparken moet wel minstens 25 procent van het oppervlak onbedekt blijven.

Bij de aanvraag van een vergunning voor een erfmolen tot 15 meter ashoogte hoeft met de ingang van het nieuwe beleid geen zon op dak-verkenning meer te worden uitgevoerd. Ook hoeft voor nog maar een jaar een opgave van de energiebehoefte te worden overlegd. Voorheen was dat nog voor drie jaar.


Ruimtelijke inpassing

Overigens wordt bij de aanvraag de ruimtelijke inpassing nog wel meegewogen. Zo wordt gemakkelijker een vergunning verleend als een erfmolen fysiek deel uitmaakt van het erf, dan wanneer die vrijstaand in het landschap wordt geplaatst.

Provincie Fryslân wil de aangepaste verordening het komend najaar voorleggen aan Provinciale Staten. Die hebben daar overigens zelf om gevraagd. Zo zijn er eerder al moties aangenomen die aandrongen op het mogelijk maken van kleinschalige zonneparken van en voor de gemeenschap en op het vastleggen van het lokaal eigendom van de die parken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer