Adema hoopvol over blauwtongvaccin medio dit jaar

Demissionair landbouwminister Piet Adema hoopt voor de zomer op duidelijkheid over een werkend vaccin tegen blauwtong serotype 3. Het door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) ontwikkelde diermodel wordt bij dit onderzoek ingezet.

Adema+hoopvol+over+blauwtongvaccin+medio+dit+jaar
© Dirk Hol

Volgens Adema blijft vaccinatie tegen serotype 3 dé manier om gevoelige dieren te beschermen tegen een infectie met het blauwtongvirus. 'Mijn inzet is daarom nog steeds dat er zo snel mogelijk een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is. De hoop is medio dit jaar', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In dat kader voert de minister gesprekken met tien vaccinproducenten over de ontwikkeling en productie van een vaccin. 'Ten minste één bedrijf heeft aangegeven daadwerkelijk bezig te zijn met het ontwikkelen van een vaccin tegen serotype 3. Er wordt hard gewerkt en tot nu toe loopt de ontwikkeling voorspoedig.'

Dit najaar ontwikkelde WBVR een model waarmee de effectiviteit en veiligheid van een blauwtongvaccin kan worden aangetoond. Om het te kunnen testen, worden schapen ermee gevaccineerd. Daarna wordt onder meer gekeken naar de opbouw van antistoffen bij deze dieren en of het vaccin ze beschermt tegen het in Nederland aanwezige virus.

Ten minste één bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een blauwtongvaccin

Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

'Ik ben hoopvol dat ons model kan bijdragen aan duidelijkheid over de effectiviteit en veiligheid van kandidaat-vaccins', geeft WBVR-projectleider Melle Holwerda aan. Voor dit type onderzoek beschikt de kennisorganisatie over een team van een twintig mensen.


Niet overtuigd

Vorige week gaf Adema aan niet overtuigd te zijn van de veiligheid en effectiviteit van het Zuid-Afrikaanse vaccin. Dit zei hij op basis van aanvullend onderzoek door het Belgische nationale referentielaboratorium Sciensano. De uitslagen zijn beoordeeld door het Bureau Diergeneesmiddelen. Dat adviseert nog altijd geen toestemming te verlenen voor het gebruik van het Blu-Vax-vaccin.


Holwerda rekent erop dat zijn Belgische collega's hun werk zorgvuldig hebben gedaan. Mocht er voor de fabrikant aanleiding zijn voor aanvullend onderzoek, dan is het WBVR-model volgens de projectleider ook beschikbaar om Blu-Vax te testen. 'Dat onderzoek zal echter net zo lang duren als het testen van elk ander blauwtongvaccin.'

Wanneer er een effectief vaccin is, wil landbouwminister Adema de toelatingsprocedure versnellen. Is er een veilig en werkzaam vaccin, dan treedt een farmaceutisch bedrijf hier zelf mee naar buiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer