Adema staat blauwtongvaccin Blu-Vax opnieuw niet toe

Aanvullend onderzoek naar het Zuid-Afrikaanse blauwtongvaccin Blu-Vax heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet overtuigd om groen licht te geven voor gebruik van dit vaccin in de strijd tegen blauwtong type 3. Wel werkt hij met andere vaccinproducenten aan een passend en veilig vaccin. Het is nog onduidelijk wanneer dit beschikbaar komt.

Adema+staat+blauwtongvaccin+Blu%2DVax+opnieuw+niet+toe
© Johan Wissink

De demissionair landbouwminister gaf vorig jaar ook al geen toestemming voor het gebruik van Blu-Vax, omdat er te veel onzekerheden waren ten aanzien van de veiligheid van het vaccin. Ook werd ingeschat dat de effectiviteit van dit vaccin bij blauwtong type 3 te beperkt zou zijn.

Aanvullend onderzoek door het Belgische nationale referentielaboratorium Sciensano heeft geleid tot een herbeoordeling van Blu-Vax door het Bureau Diergeneesmiddelen. Dit bureau adviseert nog altijd om geen toestemming voor gebruik te verlenen. 'Er zijn nog steeds veiligheidsrisico's en er blijft twijfel of dit vaccin tegen dit type virus werkt', luidt het. Voor de minister is dat reden genoeg om het vaccin niet toe te staan.


'Hopelijk voor de zomer'

Minister Adema ziet vaccinatie wel als dé manier om gevoelige dieren te beschermen tegen een infectie van blauwtong type 3. Volgens hem wordt er hard gewerkt aan een vaccin. De minister wil de toelatingsprocedure versnellen. Hij hoopt dat er voor de zomer een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is. Volgens hem is het aan de farmaceutische bedrijven zelf om hierover naar buiten te treden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer