Schapensector start garantiefonds voor blauwtongvaccin

De schapensector maakt zich zorgen over of een blauwtongvaccin op tijd en dan ook met voldoende doses beschikbaar is voor Nederlandse schapenhouders. Daarom is een garantiefonds in het leven geroepen. Dat moet farmaceuten zekerheid geven over het aantal doses waarvoor Nederland tekent.

Schapensector+start+garantiefonds+voor+blauwtongvaccin
© dirk hol

'Het garantiefonds is een nieuw signaal om te laten zien dat we een vaccin tegen blauwtong nodig hebben. Zo snel mogelijk', licht voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij toe. Door producenten wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het blauwtongvirus type 3. Demissionair landbouwminister Piet Adema liet onlangs weten dat er mogelijk tegen de zomer een vaccin op de markt is.

Het blauwtongvaccin zit in de testfase. Verlopen de tests goed, dan zorgt Adema voor een versnelde toelating. Die toezegging heeft hij gedaan. Maar de schapenhouderij maakt zich serieus zorgen over of het vaccin op tijd beschikbaar is. En wanneer het er is, of er dan ook voldoende doses beschikbaar zijn voor de Nederlandse schapenhouderij?


Stijgende temperaturen

'Wanneer de temperatuur stijgt en de knutten actief worden, neemt het risico op besmetting weer toe. In de landen om ons heen zijn er ook besmettingen. We moeten er dus alles aan doen om te zorgen dat het vaccin het eerst in Nederland wordt verspreid', schrijft de vakgroepvoorzitter in een column op nieuweoogst.nl. Ze spreekt over een kweste van tijd.

Het garantiefonds moet farmaceuten de zekerheid geven over het aantal doses dat Nederland afneemt van een erkend vaccin. LTO Schapenhouderij had de Nederlandse overheid gevraagd garant te staan, maar die doet dat niet. 'Daarom moeten we het zelf regelen', aldus Duives-Cahuzak. 'Het grantiefonds is nodig om zo snel mogelijk vaccindoseringen tegen het blauwtongvirus type 3 beschikbaar te krijgen voor Nederlandse schapenhouders.'

Via het garantiefonds geven schapenhouders aan het vaccin te zullen afnemen. Zij betalen daarvoor 2 euro per schaap. Met klem geeft Duives-Cahuzak aan dat een schapenhouder die het garantiefonds steunt niet rechtstreeks doseringen koopt. Dat gaat via de eigen dierenarts.


Aanmelden voor fonds

Voor alle relevante vragen en informatie richtte de vakgroep de website blauwtongvaccin.nl in. Schapenhouders kunnen zich daar ook aanmelden voor het garantiefonds. 'Na al het duwen en trekken aan het vaccin, doe ik nu een ernstig beroep op jullie om dit te steunen', schrijft Duives-Cahuzak. In 2023 stierven 51.819 schapen en 7.735 runderen aan blauwtong serotype 3. Ruim 5.500 bedrijven werden gedupeerd.

Minister Adema meldde in de LNV-begrotingsbehandeling eind januari dat er tenminste één bedrijf daadwerkelijk bezig is met het ontwikkelen van een vaccin tegen het blauwtongvirus serotype 3. Het gaat om een Europese farmaceut. Dit vaccin werkt alleen tegen serotype 3, het virus dat nu heerst in Nederland. Voor serotype 8, dat weer in Italië rondgaat, is een vaccin beschikbaar. Daarmee is de vorige uitbraak in Nederland tussen 2006 en 2008 bestreden.


Nieuwe informatie Blu-Vax-vaccin

Verder wordt opnieuw gekeken naar de mogelijkheden van het Blu-Vax-vaccin. Dat wordt ingezet tegen het blauwtongvirus type 3 uit Zuid-Afrika en is eerder afgewezen, omdat er te veel onzekerheden waren ten aanzien van de veiligheid en werkzaamheid. De Zuid-Afrikaanse producent heeft het Belgische Sciensano het vaccin laten controleren op een aantal virussen en bacteriën, en die waren afwezig. Dit kan betekenen dat het vaccin veiliger is dan eerder gedacht.

Het ministerie van LNV heeft de nieuwe informatie aangeleverd bij het Bureau Diergeneesmiddelen. Daar is een beoordeling gedaan, die net op het ministerie binnen is. Een woordvoerder geeft aan dat LNV met een goede week de Kamer kan informeren over de vraag of het vaccin al dan niet veilig en effectief genoeg is om te kunnen toelaten in Nederland.


• Lees wat er nog meer is geschreven over blauwtong

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer