Europese Commissie houdt deur dicht voor schadecompensatie blauwtong
De Europese Commissie komt niet over de brug met geld uit de landbouwcrisisreserve voor veehouders die zijn gedupeerd door het blauwtongvirus. Compensatie van de geleden schade is aan de nationale overheden, geeft Stella Kyriakides namens de commissie aan.
Blauwtong stond maandag en dinsdag op de agenda's in Brussel. Op maandag antwoordde Eurocommissaris Kyriakides voor voedsel en gezondheid op vragen van Bert-Jan Ruissen, lid van de SGP in het Europees Parlement. De dag erna volgde een debat over blauwtong. Daarin kwam duidelijk naar voren dat blauwtong niet onder het Europese Diergezondheidsfonds valt. De gelden daarin zijn gereserveerd voor 'prioritaire ziekten' als vogelgriep en Afrikaanse varkenspest.
Duidelijk werd ook dat bij de Europese Commissie van Nederland geen verzoek is binnengekomen om hulp voor de getroffen sectoren. Terwijl uit de beantwoording van Kyriakides blijkt dat binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel de mogelijkheid bestaat om veehouders te helpen bij dierziekten. Bijvoorbeeld met risicobeheersinstrumenten, sectorale interventies in de schapen- en rundvleessector of steun voor investeringen in bioveiligheid en passende preventieve maatregelen.
20.000 euro per bedrijf
Hoe dat er concreet uit kan zien, werd maandag en dinsdag niet duidelijk. De door blauwtong gedupeerde schapen- en rundveehouders verwijst de Europese Commissie naar de nationale overheden. De staatssteunregels bieden deze overheden namelijk de ruimte om tot maximaal 20.000 euro per bedrijf te compenseren. Ruissen geeft aan dat die informatie is gedeeld met partijgenoten bij de SGP.
De Europarlementariër geeft aan teleurgesteld te zijn in de reactie van de Europese Commissie. Die heeft de overtuiging dat een goed werkend vaccin tegen blauwtong type 3 binnen handbereik is. Ruissen vindt dat het mogelijk moet zijn om schapen- en rundveehouders te compenseren voor de geleden schade, mocht er dit najaar een nieuwe uitbraak komen en er nog geen goed werkend vaccin zijn.
Graasdierpremie
Het is volgens Ruissen positief dat de commissie in de reactie aangeeft het strategisch plan voor het GLB wel te willen bespreken met Nederland. Het gaat dan onder meer over diverse vormen van natuur- en landschapsonderhoud, waaraan de schapenhouderij een specifieke bijdrage levert, en de herintroductie van de graasdierpremie. De EU biedt lidstaten namelijk de ruimte om zelf te kiezen welke wijzigingen zij willen voorstellen.
De Nederlandse schapen- en rundveesector worden sinds september getroffen door blauwtong. In 2023 overleden in Nederland 51.819 schapen en 7.735 runderen aan het virus en kostte het de melkveehouderij gemiddeld 1 liter melk per dag. Naast dode dieren en emotioneel leed, is er onder meer sprake van dierenartskosten, productieverlies, fokschade en marktverstoring.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT 17160HT
Nieuw, P.O.A.
-
Case IH CS 105 PRO
2011, P.O.A.
-
Kubota M7151 KVT
Gebruikt, € 72.500
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Vrijdag4° / 3°10 %
-
Zaterdag7° / 0°60 %
-
Zondag9° / 4°15 %