MPS en Fairtrade geven samen inzicht in milieuprestaties siertelers

De samenwerking tussen certificeringsorganisaties MPS en Fairtrade moet een beter inzicht geven in de klimaatimpact en andere milieuprestaties van siertelers.

MPS+en+Fairtrade+geven+samen+inzicht+in+milieuprestaties+siertelers
© Vidiphoto

Een overeenkomst om de samenwerking te bekrachtigen, is onlangs tijdens de tuinbouwvakbeurs IPM Essen ondertekend. Het inzicht in de milieuprestaties geldt voor siertelers die aan de keurmerken MPS-ABC en Fairtrade deelnemen. Beide organisaties gaan verder onderzoeken hoe het voor de telers makkelijker wordt om zowel MPS- als Fairtrade-certificaten te behalen.

Volgens directeur Daan de Vries van MPS biedt de samenwerking mooie kansen om duurzaamheidstrends bij gecertificeerde sierteeltbedrijven inzichtelijk te maken. 'Ook willen we de efficiëntie van dubbele certificering verbeteren met als doel dat telers sneller en makkelijker kunnen verduurzamen.'

De samenwerking omvat onder meer een datarapportage van MPS naar Fairtrade over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie. Dit gebeurt alleen met instemming van de deelnemende bedrijven. Ook wordt aan gecertificeerde bedrijven gevraagd om hun footprint te laten berekenen met de HortiFootprint Calculator. Voor zowel telers als de certificeringsorganisaties geeft dit meer informatie over de milieu-impact op bedrijfsniveau.


Lijsten met verboden stoffen

Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is om de lijsten met verboden werkzame stoffen van beide certificeringsschema's overeen te laten komen. Ook bekijken MPS en Fairtrade of het in de toekomst mogelijk is om gecombineerde audits te laten uitvoeren door één erkende instantie. Aanvullend hierop kan eventueel een erkenning tussen beide standaarden mogelijk worden gemaakt.

De organisaties MPS en Fairtrade gaan ervan uit dat deelnemers aan de keurmerken MPS-ABC en Fairtrade met de overeenkomst nog een stap verder kunnen gaan in het verduurzamen van hun bedrijven. De siertelers krijgen meer inzicht in hun milieuprestaties en daarmee een beter beeld waar nog winst te behalen valt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer