%27Keurmerk+duurzaamheid+behoeft+verbetering%27
Nieuws
© Fairtrade Original

'Keurmerk duurzaamheid behoeft verbetering'

De arbeidsomstandigheden op veel boerderijen en plantages met een duurzaamheidskeurmerk zijn nog steeds ondermaats. Dat zegt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De werknemers krijgen geen leefbaar loon. Verder werkt het personeel onder ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden en wordt het belemmerd bij het opkomen voor hun rechten. De studie, gebaseerd op gegevens en eigen onderzoeken tussen 2014 en vorig jaar, zou volgens de stichting 'een patroon van steeds weer terugkerende schendingen aan bij de belangrijkste certificeerders' tonen.

Het bewijs dat initiatieven zoals Fairtrade en Rainforest Alliance de omstandigheden voor landarbeiders verbeteren, is naar mening van SOMO nog steeds 'erg mager'. Als keurmerken echt een belangrijk instrument willen zijn voor de verbetering van arbeidsomstandigheden op landbouwbedrijven in ontwikkelingslanden dan zijn volgens de stichting ingrijpende veranderingen en verbeteringen nodig.

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer