Geen Limburgs gras op WK Qatar om schending mensenrechten

Graszodenleverancier Hendriks Graszoden uit Heythuysen zal komend jaar voor het eerst in jaren geen gras leveren voor het WK voetbal. Het bedrijf heeft dat onder meer besloten vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar, bericht 1Limburg.

Geen+Limburgs+gras+op+WK+Qatar+om+schending+mensenrechten
© Maartje van Berkel

Naast de mensenrechtenkwestie spelen ook de eisen die de organisatie stelde mee, meldt de regionale omroep. Die kwamen de kwaliteit van het gras niet ten goede of waren heel duur.

Hendriks leverde onder meer gras voor het WK in 2006 en de EK's van 2008 en 2016. Toen in 2010 het mondiale eindtoernooi aan Qatar werd toegewezen werd Hendriks ook uitgenodigd, vertelt een woordvoerder van het bedrijf.


Eenmaal in de Golfstaat schrokken de Limburgers van de werkomstandigheden voor de bouwvakkers die de stadions maken. Ook het extreme verschil in rijkdom tussen Qatari's en gastarbeiders viel daarbij op.


6.500 doden

Later versterkte berichtgeving over de mensenrechtenschendingen bij de bouw de twijfel bij het bedrijf. Een bericht van de Engelse krant The Guardian van twee weken geleden, waarin staat dat er al 6.500 gastarbeiders zijn overleden bij de bouw van de stadions, was de druppel.

Ook was het grasbedrijf verbaasd dat wereldvoetbalbond Fifa niet al veel eerder heeft ingegrepen. Hendriks twijfelde ook al over de graslevering omdat de zoden per vliegtuig zouden moeten worden vervoerd, wat erg duur is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer