Fairtrade producten winnen aan populariteit in coronajaar 2020

Fairtrade producten werden vorig jaar opnieuw vaker verkocht. In totaal kochten Nederlanders hier 7 procent meer van. Cacaoproducten kenden de sterkste toename.

Fairtrade+producten+winnen+aan+populariteit+in+coronajaar+2020
© Haijo Dodde

Er waren per productgroep duidelijke verschillen. Zo dronken Nederlanders door de sluiting van kantoren en de horeca vanwege de coronapandemie minder 'eerlijke' koffie en thee. Daartegenover zorgde de extra drukte in de supermarkten ervoor dat er meer cacao, bananen en desserts met het keurmerk werden aangeschaft.

Fairtrade Nederland wijst daarvoor onder meer naar supermarktketen Plus, waar alle chocolade van het huismerk inmiddels 'eerlijke' cacao bevat. De verkoop van koffie nam het sterkst af, met 19 procent. Bananen bleven onverminderd populair. Het aantal verkochte kilo's met het keurmerk nam 4 procent toe tot bijna 38 miljoen kilo. Dat komt volgens de stichting neer op vijftien bananen per Nederlander.

Fairtrade Nederland voorziet levensmiddelen door middel van een keurmerk van een eerlijke status. Zo krijgen boeren in ontwikkelingslanden volgens de organisatie een verantwoorde prijs voor hun producten. Volgens de stichting kocht 90 procent van de Nederlandse huishoudens in 2020 producten met het keurmerk, 2 procent meer dan het jaar ervoor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer