'Samen met de kop in de wind'

Er waait een gure wind over het platteland en een frisse wind door de provinciehuizen. Het was een lange winter. Na een pootgoedjaar met gemiddeld genomen een hoge opbrengst en een stroef einde van de afzet in Europa, zijn we nog volop aan het sorteren. Iets wat we liever anders zien. Gelukkig is het te nat om het land in te gaan. Maar dat kan rond 1 april snel veranderen.

%27Samen+met+de+kop+in+de+wind%27
© Dirk Hol

Ik ben benieuwd wat dit seizoen gaat brengen. Na graanprijzen die hard zakten maar met een markt die zeer explosief reageert. Met uienprijzen die recordhoogten bereikten en berichten dat er 5.000 hectare minder pootgoed in Europa komt, staat er een interessant seizoen voor de deur.

Weer een jaar om goed op de gewassen te passen. Dat vraagt aanpassing van het vakmanschap in een seizoen waarin veel verandert. Het pakket gewasbeschermingsmiddelen is verder verschraald en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vraagt te veel aandacht. Daarom is ook deze zomer de akkerbouwsector een belangrijke proeftuin voor nieuwe of al meer beproefde technieken en praktijken.

In de noordelijke akkerbouw merk ik dat de biologische en gangbare sector elkaar steeds beter weten te vinden. De verschillen worden kleiner. Dat kan aan de ene kant bedreigend zijn voor biologische telers, want het wordt moeilijker je te onderscheiden. Maar verschil blijft er altijd. En dat is goed.

Versterk elkaar waar je het eens bent en geef elkaar ruimte op vlakken waar je anders denkt

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Samen optrekken versterkt beide sectoren. Je ziet het bijvoorbeeld in de studieclub voor niet-kerende grondbewerking binnen de Pootaardappelacademie Groningen-Friesland. En ook bij een groep voor ontwikkeling van geïntegreerde onkruidbestrijding in uien van Agrifirm.

Een leerzame en interessante wisselwerking. En positief ook. Het is altijd de kracht van de landbouw geweest om samen de schouders eronder te zetten. Een goed streven om vol te houden wanneer deelsectoren tegen elkaar uitgespeeld worden. Ik mis dat weleens als je ziet hoe het tussen Farmers Defence Force en LTO gaat. Jammer. Dat voelt aardig kil.

Ik zou zeggen, versterk elkaar waar je het eens bent en geef elkaar ruimte op vlakken waar je anders denkt. Maar ga nooit keihard tegenover elkaar staan.

Terwijl de laatste regels van deze column op het scherm verschijnen, begint het buiten te sneeuwen bij een aantrekkende wind. Het is kil. Maar met de kop in de wind kom je samen een heel eind. Het voorjaar staat voor de deur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer