'Even lekker in je eigen boerenbubbel'

Eindelijk is het losgebarsten, het voorjaar. Was het nog gelukt om onze uien in april te zaaien, voor de rest ging er die maand niets de grond in. Het is nu erg laat, maar op het moment van schrijven zit dan toch ruim een derde van de aardappelen erin.

%27Even+lekker+in+je+eigen+boerenbubbel%27
© Dirk Hol

En nog belangrijker: tot nu toe zijn we ontsnapt aan de grote neerslaghoeveelheden die op verschillende plaatsen tot schade hebben geleid. Al smakte er een uurtje geleden wel 11 millimeter uit.

En ik moet zeggen dat het erg lekker is om nu eindelijk vol te focussen op het landwerk. Daar ben je boer voor. Lekker in je eigen boerenbubbel. Even wat minder nieuws. Maar doen waar we goed in zijn. Werken aan gezond voedsel en gezond uitgangsmateriaal.

Daarbij sluit ik me aan bij de conclusies van Stichting Samenleving, Landbouw en Natuur (SLN) dat onze natuur niet op omvallen staat. Dit blijkt wel uit alle kievitsnesten, jonge hazen, veldleeuweriken en zelfs wulpen die bij het voorjaarswerk voorbijkwamen. En ik ben benieuwd wat we dit natte voorjaar zien met het aantal insecten, na een aantal relatief droge voorjaren.

Ik ben blij dat ik vroeger op school niet zo ben beoordeeld

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Of de natuur daadwerkelijk bezig is met een herstel zoals de SLN concludeert, heb ik niet uitgespit. Wel verbeterde de waterkwaliteit de laatste decennia flink, schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Unie van Waterschappen. Waarbij het PBL de laatste 10 jaar een stagnatie ziet. Dat klinkt heel anders dan dat onze waterkwaliteit de slechtste van de EU is en dat maar 1 procent van het water het predicaat 'goed' verdient.

Dat zit voor een groot gedeelte vast op de manier van beoordelen. Door het 'one-out-all-outprincipe' uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) scoort het hele waterlichaam 'rood' zodra een van de parameters geen voldoende scoort. Vooruitgang in de kwaliteit is op die manier bijna niet te zien. Wanneer de meeste parameters verbeteren, maar eentje niet, dan betekent dat geen vooruitgang.

Ik ben blij dat ik vroeger op school niet zo ben beoordeeld. Dat je op alle vakken een acht hebt, maar op tekenen een vijf en dat dan alles een onvoldoende is. Niet bepaald motiverend. De verbetering van de waterkwaliteit moet echt beter inzichtelijk worden gemaakt.
Maar goed, ik merk dat ik achter de laptop zo weer uit de boerenbubbel getrokken wordt. Gauw dichtklappen. Volgens mij kunnen we bijna het land weer op. Terug in de bubbel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer