Duitsland discussieert over vaste prijsmodellen voor varkens

Duitse slachterijen hebben behoefte aan meer rust en stabiliteit in de notering en daaraan gekoppeld de aanvoer van varkens. Tönnies en Westfleisch zien daarin verschillende voordelen.

Duitsland+discussieert+over+vaste+prijsmodellen+voor+varkens
© Twan Wiermans

Dat bleek tijdens de paneldiscussie die plaatsvond op de algemene vergadering van de Duitse belangenorganisatie voor varkenshouders ISN op dinsdag 20 februari in Osnabrück. Ruim 350 overwegend varkenshouders waren daarbij. 'Prijsaanpassingen van dertig tot veertig keer per jaar hebben voor niemand nut', merkte eigenaar Clemens Tönnies van het Duitse vleesconcern op.

Tönnies sprak zich uit voor een prijsmodel dat twee tot drie maanden of zelfs langer vaststaat. Dat geeft zekerheid en borgt continuïteit, stelt de topman van Duitslands grootste slachterij. Michael Schulze Kalthoff, bestuurslid van vleesbedrijf Westfleisch in Münster, deelde deze mening, meldt TopAgrar.


Voor Tönnies hoort bij een vast prijsmodel ook een gezonde biggenprijs. 'De markt moet gelijkmatiger worden gemaakt. Niemand mag een goed jaar hebben ten koste van een ander', vindt hij. De eerste suggesties voor een mogelijk ontwerp van dit model zouden kunnen zijn: een jaarlijkse prijs of een prijs van twee tot drie maanden.

Marktdeskundigen in de varkenshandel zijn kritisch over prijsafspraken op de lange termijn. Zij vrezen dat een te laag vastgestelde prijs te lang aanhoudt en een mogelijke opwaartse prijsmarge blokkeert met mogelijk omzetverlies voor varkenshouders tot gevolg.


Oorsprong 4xD of 5xD

Een ander onderwerp waar de bazen van de slachthuizen commentaar op gaven, was het onderwerp van de Duitse vleesoorsprong. Concreet ging het om vraag of de herkomst van vlees 4xD of 5xD moet zijn. Het gaat om dieren waarvan de gehele productieketen vanaf de geboorte van het dier tot en met de slacht en verwerking in Duitsland heeft plaatsgevonden. Tönnies noemt '5xD onze levensverzekering'. Dit betekent dat de biggen ook van Duitse origine zijn.

Duitse producenten kunnen zichzelf daarmee beschermen, zegt Tönnies. Ook als andere landen hen verleiden met lage importprijzen. Schulze Kalthoff noemt de marketing van vlees met het 5xD-label een firewall om de binnenlandse industrie te beschermen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer