Antibioticagebruik Duitse melkveehouders wordt openbaar

Het gebruik van antibiotica op Duitse vleesvee- en kalverbedrijven wordt al sinds 2014 gemonitord. Met ingang van dit jaar moeten Duitse melkveehouders er ook aan geloven. De data worden medio februari openbaar gemaakt.

Antibioticagebruik+Duitse+melkveehouders+wordt+openbaar
© Twan Wiermans

Sinds begin 2023 is een wijziging van de Duitse Diergeneesmiddelenwet van kracht. Dit betekent dat Duitsland de door de EU vereiste registratie van de gebruikte hoeveelheden antibiotica heeft geïmplementeerd. Sindsdien moeten dierenartsen het antibioticagebruik voor alle diersoorten melden in de zogenoemde HI-dierendatabase.

Duitse melkveehouders zijn begin februari van dit jaar geïnformeerd over hun antibioticagebruik in 2023. Medio februari 2024 publiceert het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid voor het eerst anoniem de cijfers over de melkveehouderij.

Concreet actieplan

Wanneer een bedrijf vaker antibiotica gebruikt dan de helft van alle bedrijven, moet samen met de dierenarts worden gekeken naar de oorzaak en hoe het gebruik kan worden teruggedrongen. Gebruikt een bedrijf vaker antibiotica dan een kwart van de bedrijven, dan moet een concreet actieplan worden opgesteld.

In Nederland brengt de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen sinds 2011 jaarlijks verslag uit over het antibioticagebruik. Met 2,3 dierdagdoseringen in 2022 noemt de autoriteit het gebruik van antibiotica op Nederlandse melkveebedrijven laag en stabiel. De spreiding in het gebruik tussen melkveebedrijven is niet groot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer