Teelt van blauwe bessen blijft onverminderd populair in Duitsland

Duitse telers hebben over het afgelopen jaar in totaal 41.400 ton aan kleinfruit geoogst, verdeeld over een areaal van 9.290 hectare. Blauwe bessen zijn de belangrijkste kleinfruitsoort. Al sinds 2012 neemt het areaal van de blauwe bes in Duitsland gestaag toe.

Teelt+van+blauwe+bessen+blijft+onverminderd+populair+in+Duitsland
© Marcel Berendsen

Het areaal blauwe bessen in Duitsland is vorig jaar uitgekomen op 3.469 hectare. Dat was in 2012 nog ‘slechts’ 1.840 hectare, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau Destatis. In de afgelopen elf jaar is het blauwebessenareaal continu gegroeid. Wel neem deze groei inmiddels af. Vorig jaar bedroeg de toename 2 procent. De productie was met 15.322 ton nagenoeg gelijk aan die van 2022.

Rode en witte bessen staan op plek twee als het gaat om de bessensoorten in Duitsland met de grootste oogsthoeveelheden. Vorig jaar kwam de opbrengst uit op 8.547 ton, verdeeld over 956 hectare. Dat is 3,2 procent minder dan een jaar eerder. Frambozen volgen met 6.666 ton (-1,6 procent) op 874 hectare en zwarte bessen met 4.050 hectare (-24,1 procent) op 1.212 hectare.


Overdekte teelt

Van het areaal blauwe bessen in Duitsland is 560 hectare overdekte teelt. Dit is 1,3 procent minder dan een jaar eerder. Bij frambozen is het areaal met en zonder overkapping gelijkmatig verdeeld. Opvallend is wel dat 72 procent van de productie onder kappen vandaan komt, blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau.


Het aandeel biologische teelt binnen de Duitse kleinfruitteelt is het afgelopen jaar met 2,3 procent gegroeid naar 2.890 hectare. Het belangrijkste gewas in de biologische teelt zijn aroniabessen, met een areaal van 896 hectare. Dit gewas wordt gevolg door duindoorn (549 hectare) en blauwe bes (444 hectare).Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer