BBB en SGP Utrecht: 'Schaderegeling haas hard nodig'

Het kan niet zo zijn dat er in provincie Utrecht geen vergoeding aan agrariërs wordt uitbetaald voor schade door hazen zolang onduidelijk is wanneer de jacht op de haas weer opengaat. Dat stellen BBB en SGP.

BBB+en+SGP+Utrecht%3A+%27Schaderegeling+haas+hard+nodig%27
© Vidiphoto

De provinciale fracties van de partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de jacht op de haas, die al twee seizoenen stilligt. Dit leidt volgens de twee partijen tot een toenemende overlast van het dier voor met name fruittelers. Een schadecompensatie zit er echter niet in, aangezien het populatiebeheer plaatsvindt via plaatsing op de wildlijst.

SGP en BBB willen van het provinciebestuur weten hoelang de jacht in de provincie nog stil blijft liggen, en of er wellicht een uitzondering gemaakt kan worden waardoor agrariërs de schade toch bij uitvoeringsinstantie BIJ12 kunnen indienen. Ook vinden de partijen dat de grondslag voor het niet vergoeden van de schade eigenlijk vervalt, zolang de jacht geschorst is.


Mezenschade

De partijen willen ook weten welke voortgang er is geboekt naar aanleiding van een in 2022 aangenomen SGP-motie die het provinciebestuur oproept om fruittelers te ondersteunen bij de aanleg van bosschages rondom hun boomgaarden. Dit draagt bij aan het halen van doelen op het gebied van biodiversiteit. Fruittelers zouden echter huiverig zijn om deze hagen aan te leggen, omdat dit tot meer schade door mezen zou leiden en voor die schade een eigen risico bestaat voor de ondernemer van 40 procent.

De motie vraagt om een subsidie voor fruittelers voor de aanleg van hagen en een volledige vergoeding voor fruittelers van mezenschade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer