Wolfwerende hekken op de Veluwe? 'Dat is bijna ondoenlijk'

Wolfwerende hekken plaatsen rond weilanden op de Veluwe is bijna ondoenlijk, stellen de vereniging Uddels Belang en LTO Noord-afdeling Randmeerkust.

Wolfwerende+hekken+op+de+Veluwe%3F+%27Dat+is+bijna+ondoenlijk%27
© Twan Wiermans

De Veluwe wordt gekenmerkt door veel kleine weilanden met verschillende eigenaren. Het is volgens de organisaties geen optie om het natuurgebied vol te zetten met hoge hekken waar stroom op staat om te voorkomen dat een wolf schapen of geiten aanvalt. Bovendien zouden het onderhoud van de hekken en bijhouden van ondergroei enorm veel tijd en menskracht vragen.

Vrijwel geen enkele veehouder in Gelderland had afgelopen zomer een goed wolfwerend hek om zijn weilanden staan, bleek uit onderzoek. Recente cijfers van BIJ12, de organisatie die wolvenzaken afhandelt, tonen aan dat bij wolvenaanvallen in heel Nederland in het laatste jaar maar enkele keren afdoende wolfwerende maatregelen waren genomen.

Provincies waar de dieren voorkomen geven subsidie voor maatregelen tegen wolvenaanvallen. Zij wijzen veehouders er telkens op dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van die subsidie. Wolvendeskundigen menen dat goedgeplaatste hekken met stroomdraden erlangs de meeste aanvallen van het roofdier kunnen voorkomen.


Kinderen durven niet

Volgens Uddels belang en LTO Noord worden in de regio Noord-Veluwe veel wolven gezien. 'Vanaf het platteland moeten kinderen vaak kilometers fietsen naar school. Maar veel van hen durven niet meer of mogen niet meer van hun ouders', aldus de belangenorganisaties.

De organisaties willen dat het aantal wolven op de Veluwe wordt teruggebracht naar 'een maatschappelijk aanvaardbaar aantal'. Provinciale Staten van Gelderland bespreken woensdagmiddag een voorstel van gedeputeerde Harold Zoet (BBB), die er ook voor pleit om wolven onder specifieke omstandigheden af te schieten. Dat is tot nu toe streng verboden, maar de provincie denkt dat het toch 'juridisch haalbaar' is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer