Ganzen verjagen uit Friese weilanden kost meer dan het oplevert

Grote groepen brandganzen verjagen uit Friese weilanden kost waarschijnlijk meer dan het oplevert. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Wageningen.

Ganzen+verjagen+uit+Friese+weilanden+kost+meer+dan+het+oplevert
© Dirk Hol

Ecoloog Monique de Jager van de Universiteit Utrecht begrijpt wel dat individuele boeren ganzen willen wegjagen van hun weiland. 'Maar onze studie laat zien dat wat optimaal lijkt voor een individuele boer, niet optimaal is voor het geheel.' Want ganzen die worden verjaagd, moeten meer vliegen. 'Dat kost ze energie, waardoor ze alleen maar meer voedsel nodig hebben. En dat halen ze dan bij de buren', legt de onderzoeker uit op de website van de Universiteit Utrecht.

Brandganzen zijn beschermde dieren. Dat hun populaties tegenwoordig groeien, is volgens De Jager een 'succesverhaal van de natuurbescherming, maar wel een met een keerzijde'. De dieren doen zich tegoed aan graslanden van Friese boeren. In hun provincie zitten in de winter nu ongeveer een half miljoen brandganzen, de grootste populatie van het land.

Met zulke aantallen is verjagen al met al niet kosteneffectief, stelt De Jager. Om schade gecompenseerd te krijgen, moeten boeren kunnen aantonen dat ze geprobeerd hebben de dieren weg te jagen. Er zit met de huidige regels dus vaak weinig anders voor ze op.


Taxatie

Als groepen ganzen vaak verkassen naar andere plekken, moet ook vaker schade worden getaxeerd. Daar zijn net zo goed kosten aan verbonden. Al die kosten en het energieverbruik van de ganzen stopten de onderzoekers in een computermodel. Zo konden ze uitrekenen wat het verstandigst is.

Uit de berekeningen kwam naar voren dat verjagen zinvol is als er relatief weinig ganzen zijn, maar dat het beter is ganzen rustig te laten grazen – ook buiten de rustgebieden – als de populatie groter wordt.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke Journal of Environmental Management.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer