Verdienmodel voor duurzame intiatieven boeren en tuinders

Zorgen dat boeren en tuinders een beloning krijgen voor hun waardevolle rol in de klimaatopgave met duurzame teelten en bijvoorbeeld hun investeringen in zonne- en windenergie. Dat is het doel van Carbon Farmers een initiatief van LTO Bedrijven en Waltmans, dat nieuwe verdienmodellen koppelt aan duurzame initiatieven.

Verdienmodel+voor+duurzame+intiatieven+boeren+en+tuinders
© Studio Kastermans

Carbon Farmers speelt in op de groeiende relevantie van de klimaatkwestie in de maatschappij en het agrarische beleid. 'Het creëren van verdienmodellen op het gebied van duurzaamheid is daarbij een cruciale stap voorwaarts. Deze beloning is van essentieel belang om boeren en tuinders een maatschappelijke klimaatbijdrage te laten leveren', aldus Patrick Bramer, algemeen directeur LTO Bedrijven.

In lijn met de strategische doelen van LTO Bedrijven, dat investeert en participeert in bedrijven die het goede doen voor de agrarische sector, versterkt Carbon Farmers de duurzaamheidsinitiatieven. Het nieuwe bedrijf voegt zich bij de bestaande gezamenlijke activiteiten van LTO Bedrijven en Waltmans, namelijk NLgroen en Full Power Support, om met een integrale aanpak efficiënter te werken, risico's te verminderen en flexibel in te spelen op marktveranderingen.


Koolstof vastleggen

'Carbon Farmers focust op het vastleggen van koolstof in landbouwbodems en bio-based bouwmaterialen als een maatschappelijke dienst die in de nabije toekomst waarschijnlijk fors geld waard wordt. Wij willen dat agrariërs daarvan de vruchten kunnen plukken', aldus Bramer. Het bedrijf ondersteunt agrariërs om geld te verdienen aan deze dienst, onder andere via de handel in koolstofcertificaten. De activiteiten van Carbon Farmers bieden dus niet alleen voordelen voor het milieu door het vastleggen van CO2, maar zorgen ook voor een gezond verdienmodel voor agrariërs.

Nick Waltmans, directeur van Carbon Farmers, NLgroen en Full Power Support, benadrukt het belang van de gezamenlijke inspanning. 'Carbon Farmers is het resultaat van een succesvolle samenwerking binnen NLgroen en Full Power Support. We vullen elkaar mooi aan en LTO Bedrijven zorgt voor de stabiele basis en de interne organisatie.'

Handelsplatform NLgroen faciliteert de agrarische ondernemer met de handel van hun certificaten, of dit nu met gewassen is (koolstofcertificaten) of met zonne- of windenergie (GvO’s en CvO’s) en stimuleert hiermee marktpartijen om te investeren in duurzame landbouw. Full Power Support biedt ondersteuning aan de Nederlandse agrarische sector bij alle energiegerelateerde bedrijfsvraagstukken die vaak samenhangen met een investering.


Win-win met duurzame teelt

Het kloppende hart van de diverse projecten van Carbon Farmers is Lars Hillewaere, Business Developer Carbon Farming. Hij benadrukt de visie voor de toekomst: 'Wij zijn van mening dat een duurzamere landbouw er alleen maar kan komen met een duurzaam verdienmodel voor de boer, waar koolstofcertificaten slechts één aspect van zijn. Wij gebruiken de bewustwording rond CO2 eigenlijk als een vliegwiel om meervoudige positieve impact te realiseren. Door de teelt van bijvoorbeeld bamboe, miscanthus (olifantsgras), paulownia-bomen of blijvend grasland, wordt er CO2 uit de lucht gehaald, maar verbetert bijvoorbeeld ook de bodemvruchtbaarheid en de waterhuishouding van het land. Win-win-win!”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer