Vijftig Drentse akkerbouwers belonen met duurzame prestaties

Voor Drentse akkerbouwers die de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) in de praktijk brengen, begint een pilot. Daarin staat het sturen op duurzaamheidsdoelen en het delen van kennis centraal. Vijftig akkerbouwers kunnen zich aanmelden.

Vijftig+Drentse+akkerbouwers+belonen+met+duurzame+prestaties
© Job Hiddink

De BMA is een instrument dat duurzaamheidsprestaties van akkerbouwers meetbaar maakt met kritische prestatie-indicatoren (kpi's). Het is daarmee de basis voor een beloning van deze prestaties. Voor de pilot kunnen vijftig akkerbouwers zich aanmelden die hiermee aan de slag gaan onder de vlag van Duurzaam Boeren Drenthe.

De betreffende akkerbouwers maken hun scores op de duurzaamheidsindicatoren inzichtelijk en nemen deel aan een aantal kennissessies. Voor deze deelname is er voor de akkerbouwers een vergoeding beschikbaar vanuit provincie Drenthe. Ketenpartners Cosun, Agrifirm, Avebe en leden van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie dragen bij aan de vergoeding.


Rabobank en ABN Amro

Naast bovengenoemde partijen hebben Rabobank en ABN Amro zich aangesloten bij de Drentse aanpak. Rabobank doet dat via een mogelijke rentekorting, terwijl ABN Amro nog onderzoekt op welke wijze de bank het best kan bijdragen.


De BMA wordt beheerd door BO Akkerbouw. Daarnaast wordt samengewerkt met adviesbureau Boerenverstand, Wageningen University & Research, het kpi-project van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het platform Farmmaps.

Einddoel van het project is om te komen tot een breedgedragen systeem waarmee verschillende publieke en private partijen akkerbouwers kunnen belonen voor hun duurzame prestaties wat betreft water, bodem, klimaat en stikstof.


Goede ervaringen in melkveehouderij

Gedeputeerde Jisse Otter (BBB) van Drenthe is positief over de BMA. 'We hebben in de provincie al een paar jaar ervaring met kpi's voor de melkveehouderij en de ervaringen zijn positief. Deze werkwijze motiveert boeren omdat het stuurt op doelen en er ruimte is voor eigen keuzes en vakmanschap. We willen nu ook graag voor Drentse akkerbouwers kpi's in de praktijk brengen en dat is precies waar we nu samen met de ketenpartijen in Drenthe de mouwen voor opstropen.'


Akkerbouwers die geinteresseerd zijn in de pilot, kunnen zich tot en met 13 februari aanmelden via het digitale aanmeldformulier. Voorwaarde is dat het bedrijf gebruikmaakt van een digitaal bedrijfsmanagementsysteem, juiste en complete data aanlevert en actief deelneemt en meedenkt in het project in studiegroepverband. Ook wordt rekening gehouden met een representatieve provinciale afspiegeling van de bedrijven.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer