Ongediertebestrijders zien exponentiële toename ratten en muizen

Het verbod op regulier gebruik van pesticiden in en rondom bedrijven en woningen heeft geleid tot een exponentiële toename van muizen en ratten. Dat meldt BeestjesKwijt, een commercieel landelijk platform voor ongediertebestrijders.

Ongediertebestrijders+zien+exponenti%C3%ABle+toename+ratten+en+muizen
© Pixabay

Het platform schrijft de toename toe aan de aangescherpte wetgeving op de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen en knaagdierbestrijding volgens het Integrated Pest Management-protocol (IPM). Dat is een stapsgewijze bestrijdingsmethode. Eerst wordt gewerkt aan het wegnemen van voedsel en schuilplaatsen en met niet-chemische bestrijdingsmethoden, als laatste stap kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Volgens het platform hebben veel bestrijders niet het benodigde certificaat om gif te gebruiken. Daarnaast brengt het behalen van het certificaat een hoop extra kosten met zich mee. Hierdoor wordt de prijs voor knaagdierbestrijding alsmaar hoger, waardoor volgens het platform het gevaar bestaat dat mensen geen bestrijders meer inschakelen.

Directeur Merijn Janssen van BeestjesKwijt had de problemen bij het gedeeltelijke verbod op pesticiden zien aankomen. 'Helaas is dat nu realiteit geworden. Als we alleen al kijken naar onze eigen websitestatistieken, zien we dat het aantal meldingen van ratten en muizen het afgelopen jaar is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een zeer zorgwekkende trend.'

Ongediertebestrijders benadrukken dat het beleid een directe invloed heeft gehad op de huidige situatie. 'Het is van cruciaal belang dat beleidsmakers rekening houden met de mogelijke gevolgen van dergelijke maatregelen op de volksgezondheid en het milieu', zegt gecertificeerd ongediertebestrijder Marco van Hunen van Pestis Imperium.

De situatie waarin de ongediertebestrijding zich nu bevindt, is volgens Van Hunen zorgwekkend. 'Deze wordt de komende jaren alleen maar nijpender. Het is helemaal niet zo dat wij pleiten voor bestrijding met gifstoffen, maar we moeten wel resoluut kunnen ingrijpen als dat nodig is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer