Bureau Erkenningen ontkoppelt licentie knaagdieren van spuitlicentie

Bureau Erkenningen gaat de licentie voor knaagdierbestrijding per 31 juli los koppelen van die voor gewasbescherming. Hierdoor kan een ondernemer doorgaan met de spuitlicentie als de licentie voor knaagdieren vervalt.

Bureau+Erkenningen+ontkoppelt+licentie+knaagdieren+van+spuitlicentie
© Pixabay

Boeren en tuinders die rodenticiden willen gebruiken bij het bestrijden van knaagdieren zoals ratten en muizen, hebben daarvoor een KBA-licentie nodig. Deze geeft recht op het inzetten van rodenticiden in bedrijfsgebouwen.

Bij de invoering van de KBA-licentie was koppeling aan de gewasbeschermingslicentie handig. Wie al een licentie had voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, kon daar relatief eenvoudig een licentie voor knaagdierbeheersing aan koppelen.


Eerder raadde LTO Nederland al aan om beide licenties te ontkoppelen. Wie de knaagdierlicentie niet meer bijhoudt, kan dan toch doorgaan met de gewasbeschermingslicentie. De eisen rond het gebruik van rodenticiden wordt steeds strenger. Vanaf 2022 wordt het aantal rodenticiden dat verkrijgbaar is met de KBA-licentie fors beperkt. Vanaf 2026 is geen enkel bestrijdingsmiddel meer te koop voor mensen met deze licentie.

De verwachting is dat een aantal agrarisch ondernemers daarom de KBA-aantekening op de gewasbeschermingslicentie niet gaat verlengen. Dan is het belangrijk dat deze aantekening is losgekoppeld van de gewasbeschermingslicentie. Anders wordt ook die licentie niet verlengd. Daarop is de gewasbeschermingslicentie nu automatisch losgekoppeld.


Zelfstandige KBA-licentie

Volgens Bureau Erkenningen wordt nu een zelfstandige KBA-licentie aangemaakt, met dezelfde einddatum als de oorspronkelijke gewasbeschermingslicentie. Vanaf 1 september 2021 wordt gestart met cursussen voor de Integrated Pest Management (IPM)-KBA, waarbij cursisten worden opgeleid om op een professionelere manier te werken aan de ongediertebestrijding.

Volgens een woordvoerder van Bureau Erkenningen worden voorlopig nog wel kennisbijeenkomsten oude stijl gegeven. Dit wordt wel steeds minder. Hij vraagt zich af of het voor ondernemers nut heeft om de KBA-licentie te verlengen, nu deze in de komende jaren nutteloos wordt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer