Mollenvanger+haalt+wekelijks+250+mollen+uit+grasland
Nieuws
© Ruben Meijerink

Mollenvanger haalt wekelijks 250 mollen uit grasland

Mollenvanger Elbert de Weerd uit het Gelderse Nijbroek heeft ook dit voorjaar weer zijn handen vol aan mollen in het grasland. Wekelijks vangt hij er 250 op verschillende bedrijven.

Voor De Weerd start het mollenseizoen al in november, dan pakt hij op mooie dagen hoge gronden mee. Het vangen van mollen in agrarisch gebied stopt rond april en mei. 'Bij particulieren vang ik het hele jaar door', vertelt de zelfstandig ondernemer. Hij vangt al tien jaar mollen en is daarnaast actief als agrarisch bedrijfsverzorger.

'De mensen zeggen elk jaar dat er veel mollen zitten. Dat komt omdat er ieder jaar veel molshopen zijn. Wel heb ik het idee dat na de drogere zomer van 2020 de mollen minder op hogere stukken zitten. Een mol zoekt vochtige grond, dat zie je bijvoorbeeld in gazons als mensen gaan sproeien. Als het te nat wordt, zoekt de mol weer een plekje hogerop', stelt de mollenvanger.


Klein effect vorst

De Weerd verwacht niet dat de vorstperiode effect heeft op het aantal mollen. 'Als de regenworm schik heeft, dan heeft de mol dat ook. Bij vorst gaat de regenworm omlaag, dieper de grond in. De mol volgt dan zijn voedselbron. Dat zie je bij vorst aan de grotere molshopen. De mol moet meer grond naar de oppervlakte brengen.'

De Weerd vangt de mollen met klemmen. 'Ik zet de klem en na 24 uur doe ik een ronde. Soms zitten de mollen er al na een kwartier in. Vaak is met 10 dagen het perceel mollenvrij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer