Bestrijding ratten en muizen vereist andere licentie

Veehouders die ratten en muizen willen bestrijden, hebben vanaf volgend jaar een andere licentie nodig. Doel van de nieuwe regels voor de aanpak van plaagdieren is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken en indien mogelijk helemaal te vermijden om resistentie te voorkomen.

Bestrijding+ratten+en+muizen+vereist+andere+licentie
© Nieuwe Oogst

Ondernemers die zelf binnen en buiten hun bedrijf rodenticiden – bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren – willen inzetten na 1 januari 2023, hebben een IPM-KBA-licentie nodig. Daarbij staat IPM voor Integraal Pest Management. De huidige licenties Knaagdierbeheersing op Agrarische bedrijven (KBA) en Knaagdier Beheersing op Agrarische bedrijven Geïntegreerde Beheersing (KBA-GB) vervallen. In plaats van zelf ratten en muizen bestrijden blijft het mogelijk om een plaagdierbeheersingsbedrijf in te schakelen.

Alleen veehouderijbedrijven met het Keurmerk Plaagdiermanagement (KPMB) of het certificaat IPM-Knaagdierbeheersing mogen de biocide anticoagulantia binnen en buiten toepassen. Voor veehouders die nu nog een KBA of KBA-GB-licentie hebben, betekent dit dat ze niet langer gebruik mogen maken van de biocide en dat dit zelfs strafbaar wordt.


Nascholing

Om de middelen zelf toe te mogen passen, is een aangepaste nascholingsbijeenkomst vereist inclusief het examen IPM-Knaagdierbeheersing per medewerker naast de bedrijfscertificering.

Om te controleren of de regels worden nageleefd, worden audits uitgevoerd. Tijdens de audit wordt gecontroleerd op de werkwijze en de aanwezigheid van certificeringen van het bedrijf en de medewerkers. Dit heeft ook gevolgen voor de kosten. Deze worden voor ondernemers hoger en de tijdsbesteding door de vereiste nascholing wordt intensiever. De kosten lopen op tot duizenden euro's per jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer