5 vragen over gewasbescherming en knaagdierbestrijding

De licenties gewasbescherming (BG/UG) en knaagdierbeheersing (KBA) worden op 31 juli ontkoppeld. Nu nog heeft een ondernemer vaak één pasje waarop beide licenties staan, onder één licentienummer.

5+vragen+over+gewasbescherming+en+knaagdierbestrijding
© Nieuwe Oogst

Wat is er aan de hand?

De KBA-licentie gaat vervallen waardoor veel ondernemers deze niet meer onderhouden. Hiervoor is een uitgebreidere variant in de plaats gekomen. Probleem is dat met het vervallen van de KBA-licentie ook de BG/UG-licentie niet meer geldig is.

Ruim 25.000 agrarisch ondernemers hebben nu een KBA-licentie. Daarvan zijn er 16.000 gekoppeld aan een gewasbeschermingslicentie. De ontkoppeling betreft deze laatste groep, een aanzienlijk aantal boeren en tuinders.


Wat moet er gebeuren?

Eerder zijn ondernemers opgeroepen zelf de licenties actief te ontkoppelen om dit te voorkomen. Maar omdat het een enorm grote groep betreft, is het logischer om de licenties 'default' te ontkoppelen. Mede op verzoek van LTO gaat Bureau Erkenningen dit nu doen.

Praktisch betekent dit dat agrarisch ondernemers met een gekoppelde licentie straks twee licentienummers hebben: één voor gewasbescherming en één voor knaagdierbeheersing. Voor beide nummers ontvangen ze een digitaal pasje (een app). Het oorspronkelijke fysieke pasje blijft geldig als bewijs voor de gewasbeschermingslicentie.Waarom deze verandering?

De regels voor het omgaan met biociden worden gebaseerd op geïntegreerde plaagdierbeheersing. Dit kan betekenen dat er in de eerste instantie zonder biociden moet worden gewerkt en alleen in noodsituaties direct kan worden overgegaan tot de inzet van biociden. Een van de beleidsdoelstellingen van de overheid is om de uitstoot van biociden naar het milieu te verminderen.


Waarvoor is de licentie nodig?

Agrarisch ondernemers die op hun eigen bedrijf plaagdieren bestrijden, hebben een vakbekwaamheidsbewijs nodig. Boeren en tuinders die rodenticiden willen gebruiken bij het bestrijden van knaagdieren zoals ratten en muizen, hebben daarvoor een KBA-licentie nodig. Deze geeft recht op het inzetten van rodenticiden in en rondom bedrijfsgebouwen.


Hoe kom ik aan een licentie?

Bij de invoering van de KBA-licentie was koppeling aan de gewasbeschermingslicentie handig. Na 31 juli zijn er geen gekoppelde licenties gewasbescherming/KBA meer. Er wordt een zelfstandige KBA-licentie aangemaakt met dezelfde einddatum als de gecombineerde licentie. Als een licentiehouder een pasje wil van deze zelfstandige licentie, dan kan dit via erkenningen.nl. Alle licenties zijn te zien in de app van Bureau Erkenningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer