LNV stimuleert innovaties voor veenvrije export naar VK

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de LNV-raad in het Verenigd Koninkrijk (VK) stellen een innovatiebudget van 25.000 euro beschikbaar voor duurzame oplossingen om een veenvrije export van sierteeltproducten mogelijk te maken.

LNV+stimuleert+innovaties+voor+veenvrije+export+naar+VK
© Job Hiddink

Het VK importeert vanuit Nederland veel tuinbouwproducten waarin nu nog veen is verwerkt. Dat betreft vooral potplanten of plantmateriaal in perspotjes. Maar de Britse overheid heeft al aangekondigd dat er dit jaar nog een verkoopverbod komt voor veenhoudende producten voor consumenten. Voor de professionele sector volgt een verbod op het gebruik van veen in 2026.

Doel van het innovatiebudget is primair om de Nederlandse marktpositie in het VK te waarborgen en bedrijven bewust maken van de veranderende markt. LNV hoopt hiermee start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven te stimuleren om te komen met duurzame oplossingen om de exportmarkt naar het VK open te houden.


Duurzame alternatieven

Als mogelijke oplossingen denkt LNV aan duurzame alternatieven voor veen. Het innovatiebudget kan dan worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke materialen die veen kunnen vervangen. De zoektocht naar alternatieven kan specifiek zijn gericht op plantensoorten en de eisen aan substraten om de teelt goed te kunnen sturen.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het innovatiebudget, kunnen daarvoor aanvullende informatie krijgen via een vragenuurtje dat op maandag 4 maart wordt georganiseerd door LNV. Belangrijke voorwaarde voor deelname is dat de bedrijven in Nederland zijn gevestigd, wettelijke toegestane alternatieven ontwikkelen en binnen drie tot zes maanden een pilotproject kunnen opstarten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer