Genomineerden Tuinbouw Ondernemersprijs blinken uit in duurzaamheid en circulariteit

De genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 zijn bekend. Het gaat om vier tuinbouwbedrijven: Roobeek Group in Arcen, Stolk Brothers in Bergschenhoek, VDE plant in Woubrugge en Iribov in Heerhugowaard.

Genomineerden+Tuinbouw+Ondernemersprijs+blinken+uit+in+duurzaamheid+en+circulariteit
© Pixabay

De genomineerden werden deze week persoonlijk bezocht door voorzitter Michiel van Ginkel van de stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Volgens hem laten de genoemde bedrijven zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden zorgt voor succes op het gebied van innovatie, marktgerichtheid en goed werkgeverschap. Op 6 maart wordt de tuinbouwondernemer van het jaar bekendgemaakt tijdens een speciaal evenement in Greenport Aalsmeer.

Over de Roobeek Group meldt het voorlopige juryrapport dat dit een van de grootste handelskwekerijen in tuinplanten is. Naast een sterke filosofie over afzet scoort dit bedrijf ook goed op maatschappelijk vlak vanwege de verwevenheid met het zorgaspect. Stolk Brothers is een milieubewuste kweker van anthuriums en verdient volgens de jury een nominatie, met een compleet verhaal en de inzet op duurzaamheid.

Het genomineerde familiebedrijf VDE Plant teelt op milieuvriendelijke wijze tropische en luchtzuiverende planten. De jury vindt dat deze ondernemers goed scoren op creativiteit, innovatie en positionering. Tot slot is er Iribov, een toonaangevend laboratorium dat diensten uitvoert op het gebied van plantenvermeerdering en -veredeling. De jury waardeert dit bedrijf zeer hoog als het gaat om de inzet op vernieuwende technologie.


Ontwikkeling technische innovaties

Naast de Tuinbouw Ondernemersprijs zijn er ook vier bedrijven aangedragen voor de themaprijs Circulair Ondernemen. Dit zijn bedrijven die inzetten op de transformatie naar een circulaire bedrijfsvoering. De genomineerden zijn Division Q in Monster, Circular Plastic in Aalsmeer, de Oesterzwammerij in Bloemendaal en Elstgeest Potplanten in Nieuwe Wetering.

Division Q ontwikkelt technische innovaties voor de verduurzaming van teeltsystemen onder glas, Circular Plastic houdt zich bezig met de productie van nieuwe duurzame bloemenkratten, de Oesterzwammerij teelt en promoot oesterzwammen als alternatief voor vlees en Elstgeest Potplanten gebruikt koffieprut als circulair teeltmedium.


Trots op tuinbouwsector

In een reactie op de nominaties zegt juryvoorzitter Rutger Lommerse van Greenports Nederland dat hij blij is met de diversiteit van de aanmeldingen. 'We zien een brede trots op de tuinbouwsector en een hoge interesse voor deze prijs. De kandidaten hebben allemaal een inspirerend verhaal en tonen hun verbinding met de samenleving.'

De Tuinbouw Ondernemersprijs wordt sinds 1986 jaarlijks toegekend door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Royal FloraHolland, Rabobank, Flynth adviseurs en accountants, Interpolis, Innovatiefonds HagelUnie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn partners in de stichting.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer