LTO Noord uit kritiek op waarde van natuuranalyses in Friesland

LTO Noord waarschuwt Provinciale Staten van Friesland voor tekortkomingen in het door Gedeputeerde Staten voorgestelde programma voor verbetering van de natuur in gebieden als Rottige Meenthe en De Alde Feanen.

LTO+Noord+uit+kritiek+op+waarde+van+natuuranalyses+in+Friesland
© niels de vries

Volgens LTO Noord focust het provinciebestuur zich te veel op de natuurdoelanalyses (NDA's) en worden andere manieren om de toestand van de natuur te beoordelen zo onvoldoende meegewogen. Provinciale Staten moeten dezer dagen beoordelen of de aanpak die Gedeputeerde Staten via het Fries Programma Landelijk gebied voorstelt ook voldoet. De komende jaren wordt met dit programma onder andere de kwaliteit van de natuur verbeterd.

Binnen de NDA's wordt de staat van de natuur afgemeten aan de aanwezigheid van belangrijke natuursoorten in een leefgebied. Dat gaat volgens de belangenorganisatie voorbij aan de afweging of er sprake is van verslechtering of verbetering van die soort. 'De NDA's leggen niet goed bloot hoe het zit met de staat van de natuur in Natura 2000-gebieden en bevatten evenmin overtuigende argumenten voor de te kiezen maatregelen', schrijft LTO Noord aan Provinciale Staten.


Trendmatige aanpak

Beter is het volgens de organisatie om een werkwijze te hanteren waarbij de staat van de natuur over meerdere jaren is geïnventariseerd. Bij deze trendmatige aanpak kun je vaststellen of er sprake is van verslechtering of dat er verbetering optreedt. 'Via de handreiking van de NDA's is dit eigenlijk niet goed mogelijk', waarschuwt LTO Noord.

De natuuranalyses hoeven voor LTO Noord niet de prullenbak in. 'Wel moeten de Staten beseffen dat ze tekortkomingen kennen die het lastig maken om per gebied en met het gebied een goede discussie te voeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer