BBB Drenthe wil rem op natte natuur vanwege blauwtong

De BBB-fractie in Provinciale Staten van Drenthe zet vraagtekens bij de aanleg van meer natte natuur. Volgens de fractie wordt de kans op dierziekten als blauwtong zo alleen maar groter.

BBB+Drenthe+wil+rem+op+natte+natuur+vanwege+blauwtong
© Huisman Media

De BBB-fractieleden Wenda Bolhuis en Willem Vossebeld leggen in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten (GS) een verband tussen vernatting van de natuurgebieden in Drenthe met het opduiken van het blauwtongvirus dat momenteel rondgaat.

Naast verhoging van de grondwaterstand in natuurgebieden, speelt volgens BBB ook het laten hermeanderen van eerder gekanaliseerde waterlopen een rol. De knut die het virus verspreidt gedijt immers onder vochtige omstandigheden op vochtige plekken bij een temperatuur van rond de 20 graden, geven de twee politici aan.

'De natuurgebieden in Drenthe hebben veelal te maken met keileem. Dit houdt water vast en maakt dat we te maken hebben met natte natuurgebieden. Daarnaast is ons Drentse natuurbeleid erop gericht water vast te houden om verdroging te voorkomen, dat maakt dat de knut zich kan voortplanten', laat de partij weten.


Infecties

De BBB-fractie wil van GS weten of zij ook inziet dat de transformatie naar meer natte natuur tot een verhoogd risico op infecties bij vee leidt. En of de ambitie niet botst met de belangen van de plaatselijke bevolking, in veel gevallen agrarisch ondernemers.

De politici vragen GS om een onderzoek naar de relatie tussen het natuurbeleid en het welzijn van landbouw- en hobbydieren in de regio's rond natuurgebieden. Zo nodig is volgens Bolhuis en Vossebeld een heroverweging nodig om de balans tussen die twee belangen te herstellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer