Fryslân levert natuurdoelanalyses aan, meer onderzoek nodig

Provincie Fryslân heeft vrijdag als een van de laatste provincies de natuurdoelanalyses (NDA's) voor stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden naar de Ecologische Autoriteit gestuurd. Deze moeten uiterlijk 1 juli bij het Rijk zijn ingeleverd.

Frysl%C3%A2n+levert+natuurdoelanalyses+aan%2C+meer+onderzoek+nodig
© Archief

Volgens natuurgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) heeft het veel tijd gekost om kwalitatief goede NDA's te maken. 'Daar is hard aan gewerkt. Het is belangrijk dat de Ecologische Autoriteit er nu naar kan kijken, zodat wij op basis van haar advies weer verder kunnen met de analyses en deze kunnen aanvullen. Het geeft ons ook de kans om de autoriteit uit te nodigen voor een veldbezoek om de situatie vanuit een breder perspectief, ook met de landbouw, te bekijken.'

Over de natuurdoelanalyses was half mei in de Friese Provinciale Staten veel discussie ontstaan. De Staten schaarden zich achter een motie van BoerBurgerBeweging (BBB) voor meer tijd en onderzoek. Met de motie wilde BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra een situatie zoals in Noord-Brabant voorkomen. Die provincie greep in en legde de vergunninglening van activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot bij Natura 2000-gebieden stil, nadat uit analyses bleek dat de natuur was verslechterd.


Nulmeting

Over sommige soorten en leefgebieden is nog onvoldoende bekend, stelt de provincie. Daarom start de provincie aanvullende onderzoeken om die kennisleemtes te vullen. De NDA wordt blijvend geactualiseerd. Daarbij wordt telkens gekeken hoe het met de natuur gaat, of getroffen maatregelen helpen en welke maatregelen er aanvullend nodig zijn. Bestaande (oudere) informatie kan dus worden gezien als nulmeting.

De NDA's hebben geen formele status, maar bevatten wel de meest recente informatie over de toestand van de natuur in een gebied. Als het gaat om vergunningen, is het verplicht om die informatie te betrekken bij het besluit wel of niet een vergunning te verlenen, stelt de provincie.


Verdroging, stikstof en verzuring

Over het algemeen is in Friesland te zien dat veel soorten en leefgebieden onder druk staan door verdroging, stikstof en verzuring. De NDA's zijn te zien als sleutel om de vergunningverlening weer op gang te brengen, doordat de NDA's inzicht geven in de huidige situatie en wat ervoor nodig is om de natuur vooruit te brengen.

Naar verwachting brengt de Ecologische Autoriteit dit najaar adviezen over de NDA's uit. De NDA's vormen samen met het Fries Programma Landelijk Gebied voeding voor de gebiedsgerichte aanpak in Friesland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer