Prijsdaling Chinees varkensvlees zet verder door

Slachtvarkens brengen in China op dit moment nauwelijks meer op dan in West-Europa. In de tweede week van januari lag de prijs op 1,76 euro per kilo levend gewicht. Dat is 10 procent onder het niveau van januari 2023.

Prijsdaling+Chinees+varkensvlees+zet+verder+door
© Henk Riswick

Chinees Nieuwjaar is op 10 februari en normaliter is de aanloop daar naar toe een tijd waarin de prijzen voor varkensvlees pieken. Dat is nu niet het geval. Het aanbod van levende varkens is groot in China. Op basis daarvan verwachten marktanalisten dat de prijzen voor slachtvarkens blijven dalen.

In de tweede week van januari daalden de prijzen met 1,76 euro per kilo levend gewicht onder het nationale gemiddelde van CNY 14 (€ 1,79). Dit betekent dat het prijsniveau nu 10 procent lager is dan het toch al niet bijzonder hoge niveau van begin januari 2023. In voorgaande jaren werden in de Volksrepubliek varkens aanzienlijk beter betaald. Varkenshouders en zelfs grote commerciële houderijen krijgen hun productiekosten op dit moment niet betaald.


Krimp Chinese zeugenstapel

Volgens berekeningen van het landbouwdepartement van Peking bedroegen de verliezen voor kleinere bedrijven in november 2023 ongeveer 18 euro per vleesvarken; Bij grote beursgenoteerde bedrijven lag het tekort per vleesvarken lager. Een van de gevolgen is een krimp van de zeugenstapel. Volgens de meest recente gegevens telde China in november 2023 41,58 miljoen zeugen. Dat zijn er 2,3 miljoen (5,2 procent) minder dan in 2022.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer