Nauwelijks effect Chinese importban vanwege blauwtong

Het importverbod van de Chinese overheid op producten van herkauwers vanwege blauwtong heeft voor wat betreft vlees nu geen enkel effect. Voor sperma is het effect nog klein. Maar mocht blauwtong zich in Duitsland verder uitbreiden, dan kan dat nog komen.

Nauwelijks+effect+Chinese+importban+vanwege+blauwtong
© Nieuwe Oogst

Voor vlees van schapen en geiten is er nooit toegang geweest tot de Chinese markt. De import van rundvlees was al eerder tijdelijk stilgelegd vanwege een atypisch BSE-geval. De importban vanwege blauwtong verandert dit dus niet.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) was onlangs samen met de Nederlandse overheid in China met als doel onder andere de importban vanwege de BSE-uitbraak op te heffen. Bij het BSE-geval in Nederland ging het namelijk om atypische BSE die spontaan kan optreden bij runderen en die niet wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Een dergelijk geval is niet besmettelijk en vormt dan ook geen enkel risico voor mensen en dieren.

Ondanks dat er geen risico is, stelt China altijd automatisch een importban in voor rundvlees, zodra een geval van atypische BSE wordt geconstateerd. Dit geldt nu ook voor blauwtong, terwijl ook dit geen gevaar vormt voor mensen en ook niet overdraagbaar is via vlees of vleesproducten.


Effect op sperma-export klein

Het importverbod op sperma heeft nog weinig effect op de export van sperma, meldt Wichert Koopman van CRV. Vanuit Nederland gaat er maar een beperkte hoeveelheid sperma rechtstreeks naar China.

Het grootste aandeel sperma gaat vanuit de Verenigde Staten naar China en Fleckvieh-sperma gaat vanuit Duitsland naar China. Mocht blauwtong zich verder uitbreiden in Duitsland, dan is het de vraag of China ook een importstop vanuit Duitsland gaat hanteren. Is dat het geval, dan zou de export van Fleckvieh-sperma wel stil kunnen komen te liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer