'Lokale problemen, mondiale oplossingen'

Het is pikkedonker in Brussel, vrijdag 27 oktober 5.30 uur. Ik hoor dat de regen stopt en besluit snel even een paar rondjes te gaan hardlopen in het miniparkje aan de Ninoofsepoort. Want de rest van de dag kom ik de vergaderzaaltjes en calls niet meer uit. Meestal krijg ik zo ruimte voor ideeën.

%27Lokale+problemen%2C+mondiale+oplossingen%27
© Dirk Hol

Om er te komen, moet ik zes rijstroken oversteken. Dit moet een van de smerigste kruispunten van stedelijk Europa zijn. Maar nu is het nog lekker rustig, op een paar ratten na die hun kans kennelijk ook schoon zien. Dit is een van de armere stadsdelen van Brussel. De bewoners ademen dan ook nog sterk vervuilde lucht in. Plannen van de stadsdeelbestuurders voor een verkeerscirculatieplan met meer ruimte voor fietsers en groen stuiten steeds op protesten. Hoe krijg je mensen de auto uit, als ze voor hun inkomen ervan afhankelijk zijn?

Dat lijkt op de discussies in de Wetstraat in de Europawijk, 3 kilometer verderop. Diederik Samsom, hoofd van het kabinet van Wopke Hoekstra, vertelde ons daar een paar dagen eerder dat de land- en tuinbouw het klimaatdebat niet langer kan ontwijken. 'Jullie staan nu op het menu.' In 2040 moet de uitstoot van broeikasgrassen met 90 tot 95 procent zijn verminderd.

Wie betaalt de groene transformatie? Hoe verenig je die belangen? Betaalbaar voedsel en een duurzaam inkomen voor boeren en tuinders? Met nieuwe technologieën? De Europese Commissie wil de Green Deal doorzetten, ondanks dat velen aan een ecopauze toe zijn. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verwijst naar een strategische dialoog met de land- en tuinbouw, maar wat moet dat opleveren?

De Europese Commissie wil de Green Deal doorzetten, ondanks dat velen aan een ecopauze toe zijn

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

De uitvoering komt in handen van Maros Sefcovic, verantwoordelijk voor de Green Deal, en niet van landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Ondertussen wordt die discussie gehinderd door alle de crises van nu: oorlogen, gezondheidsproblemen, asielzoekers en radicalisering. Amper een kilometer verderop, op de hoek met de Ieperlaan, werden op 16 oktober twee Zweedse voetbalsupporters doodgeschoten. De Europese verkiezingen van juni 2024 moeten antwoorden opleveren voor al die problemen. Maar hoe vertalen we al die internationale vraagstukken tot concrete oplossingen voor platteland en stad? Hoe gaan we van mondiaal naar lokaal?

Om 6.45 uur ben ik klaar met hardlopen. Ik heb genoeg gedachten voor de rest van deze dag.

16 uur 's middags. De Eurostar is weer eens vertraagd door de vondst van een verdacht pakketje in Parijs. Niemand kijkt er meer van op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer