'Perspectief vraagt om nieuwe kennis en praktijktoets'

'Met theorieën alleen kom je er niet.' Dit citaat bleef me bij na het zien van de film Oppenheimer. In augustus ligt het Brusselse vergader- en lobbycircuit grotendeels plat. Bovendien viel er deze week genoeg regen om er even drie uur aan te willen ontsnappen.

%27Perspectief+vraagt+om+nieuwe+kennis+en+praktijktoets%27
© Dirk Hol

De film is een thriller over een mysterieus genie, Robert Oppenheimer, de 'vader van de atoombom'. Hij werd uiteindelijk verslagen door de politiek, onwetendheid en xenofobie. Het is een huiveringwekkend actueel verhaal over de uitdagingen van nieuwe technologie. Het is ook een waarschuwing aan wetenschappers die zich in het openbaar met politiek durven te bemoeien. De politiek negeerde de woorden van Oppenheimer. Dat was de start van de nucleaire wapenwedloop.

Sindsdien is de wereld een paar keer ontsnapt aan een kernoorlog. Deze week herdachten we de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, maar de Russische president Vladimir Poetin dreigt kernwapens in te zetten tegen Oekraïne.

Onze maatschappij heeft nog steeds moeite om eerlijk en open te discussiëren over onderzoek en innovatie. De politiek is nooit ver weg in ons werk en zeker niet in Brussel. Mijn Oostenrijkse collega zie laatst: 'Het draait vaak om cash, cars en schnitzels.' Want ja, de volgende verkiezingen staan voor de deur en de meeste stemmen zijn te verdienen met 'houden wat je hebt'.

Onze maatschappij heeft nog steeds moeite om eerlijk en open te discussiëren over onderzoek en innovatie

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Ik geloof niet dat boeren daar veel mee opschieten. Het gaat in de sector steeds over perspectief voor jonge boeren. Daarvoor heb je onafhankelijke kennis nodig. Nieuwe ideeën moet je toetsen aan de praktijk. Daarmee leg je de basis voor goed landbouwbeleid. Bij de Europese organisatie Copa-Cogeca hebben we 47 werkgroepen. Dan tel ik het bestuurlijke en lobbyistencircus niet eens mee.

De belangrijkste werkgroep is die voor onderzoek en innovatie. Daarom heb ik mezelf laatst kandidaat gesteld om in september voorzitter van deze Copa-Cogeca-werkgroep te worden. Biotechnologie, klimaatverandering, bodemkwaliteit, data en kunstmatige intelligentie zijn onderwerpen die de toekomst van boeren en tuinders bepalen. Hoe kunnen we de kennis ontwikkelen, testen, ontsluiten, reguleren en inzetten voor een duurzame en humane wereld? Voor wereldwijde voedselzekerheid?

Daarvoor moeten we zelf aan het stuur zitten. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de internationale onderzoekconsortia. Niet weggestopt in een adviesclubje, maar door mee te schrijven aan voorstellen en de experimenten in de praktijk. Want met theorieën alleen kom je er niet, zoals Oppenheimer al zei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer