Provincies boeken 215 miljoen euro voor legalisatie PAS-melders terug

Provincies hebben van het beschikbare budget van 250 miljoen euro voor legalisatie van de PAS-melders 215 miljoen euro teruggestort naar het ministerie van LNV. Het geld is ten goede gekomen aan de opkoopregeling Lbv.

Provincies+boeken+215+miljoen+euro+voor+legalisatie+PAS%2Dmelders+terug
© Burt Sytsma

Reden voor het terugboeken is dat niet alle provincies een aanvraag hebben ingediend voor aanvullende maatregelen en dat andere provincies soms minder aanvroegen dan het beschikbare maximale budget.

Het terugstorten blijkt uit antwoorden op Kamervragen van demissionair LNV-minister Piet Adema over het landbouwdeel van de Najaarsnota 2023. Van de 35 miljoen euro die wel is aangevraagd, is 24,4 miljoen euro gebruikt voor de legalisatie van 35 PAS-melders.


In behandeling

Van de 2.557 ingediende dossiers is 92 procent (2.350) in behandeling genomen. Begin 2023 was dit nog 37 procent (947). Voor 127 PAS-meldingen is een oplossing. Van 108 PAS-melders is bekend dat ze geen stikstofruimte en dus geen vergunning nodig hebben. Bij 330 dossiers (14 procent) is geconstateerd dat deze niet in aanmerking komen voor legalisatie, omdat zij niet voldoen aan de criteria.

Adema schrijft dat het terugboeken van de miljoenen naar het Lbv-budget niet betekent dat PAS-melders daar niet van profiteren. De Lbv is een van de bronmaatregelen in de stikstofaanpak. Stikstofruimte die daardoor vrijkomt, komt beschikbaar voor PAS-melders als die ruimte niet nodig is voor de natuur.

Het Rijk en de provincies zijn in gesprek over het legalisatieprogramma. Of het geld voor PAS-melders ook in de komende jaren beschikbaar blijft, is volgens Adema afhankelijk van de financiële keuzes van het volgende kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer