NAJK: kabinet neemt verkeerde logica als basis voor NPLG

De ontwerpversie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) komt van bovenaf in plaats van onderop. Daarmee neemt het kabinet volgens NAJK de verkeerde logica als basis voor zijn plannen voor het NPLG.

NAJK%3A+kabinet+neemt+verkeerde+logica+als+basis+voor+NPLG
© Job Hiddink

De belangenbehartiger voor jonge boeren is kritisch op het plan dat vrijdag werd gepresenteerd. Er ontbreekt geld voor de uitvoering en een legalisatiestrategie voor PAS-melders en interimmers. Ook is er geen aandacht voor borging van economisch perspectief voor boeren, stelt NAJK.

Het NPLG zit niet goed in elkaar, vindt NAJK al langer. Er is een nieuwe logica nodig en dat heeft de organisatie ook ingebracht tijdens de onderhandelingen voor het landbouwakkoord. 'Er moet van onder naar boven worden gewerkt op alle vlakken. Dus bijvoorbeeld geen hectareclaims voor de verbetering van de staat van natuur per provincie op basis van een bureauanalyse, maar vanuit het gebied bekijken wat hiervoor wel of niet nodig is. Het kabinet geeft hier geen boodschap aan en gaat gewoon door met het door haar bedachte beleid', zegt NAJK-portefeuillehouder leefomgeving Harold Overmars.


Daarnaast mist een duidelijke economische doelstelling in het ontwerp-NPLG. Er is volgens NAJK-voorzitter Roy Meijer geen enkele doelstelling voor het behouden van vitale jonge agrarische bedrijven en de borging van hun verdienvermogen. 'Een randvoorwaarde voor NAJK voor een goede gebiedsgerichte aanpak is dat iedere boer zicht zou moeten hebben op een rendabele bedrijfsvoering en daarmee een gezond verdienvermogen.'


Liquiditeitstoets

Daar hoort een liquiditeitstoets bij, een toets die je als individuele ondernemer kunt gebruiken om aan te tonen dat het voorgestelde gebiedsproces je bedrijf verzwakt in plaats van versterkt. 'Met deze toets in de hand moet een provinciale overheid wel met individuele boeren om de tafel om een negatief effect op het boerenerf weg te nemen. Al deze punten had NAJK uit onderhandeld in het conceptlandbouwakkoord. Die inhoud, daar heeft het kabinet schijnbaar lak aan. De tanker stoomt door', zegt Meijer.

De NAJK-voorzitter roept de Tweede Kamer en alle overheden op om de ontwerpversie van het NPLG samen met jonge boeren en tuinders te herzien. 'Dit ontwerp zegt niets over perspectief voor jonge boeren en tuinders en de borging hiervan. Enkel wat wij moeten doen voor de landelijke overheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer