Productomzet Plantion daalt door minder aanbod en kleinere volumes

Veilingorganisatie Plantion verwacht het jaar af te sluiten met een productomzet van 102,5 miljoen euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022. Het resultaat valt terug naar 0 euro. Dat werd dinsdagavond 12 december bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering in het Gelderse Ede.

Productomzet+Plantion+daalt+door+minder+aanbod+en+kleinere+volumes
© Jorien Slager

Volgens de veilingorganisatie werd de sierteeltsector dit jaar getekend door thema’s als mondiale onrust en een hoge inflatie. Bij Plantion in Ede resulteerde dit in minder aanbod en kleinere volumes. Gevolg is een licht dalende productomzet en een nulresultaat. Vooral de omzet van de klok en de bemiddelingstak daalden.

In de online verkoop werd wel een stijgende lijn gezien. Volgens de veilingorganisatie werpen vooral verbeteringen in de online faciliteiten, zoals Kopen op Afstand, Klok Voorverkoop en de webshop, hun vruchten af. De omzet in de online kanalen stijgt in 2023 naar verwachting tot 15 miljoen euro. Vooral jongere inkopers doen meer aankopen via de webshop, meldt Plantion.


Nieuw tarievensysteem

Per 1 januari 2024 gaat Plantion van start met een nieuw tarievensysteem. Het vorige systeem was volgens de directie van de veilingorganisatie nog gebaseerd op de oude veilinggedachte, met alleen een klok en bemiddeling. Om het overzichtelijk en transparant te houden, zijn de tarieven in de nieuwe opzet gekoppeld aan de drie hoofdstromen binnen Plantion: klok, bemiddeling en Plantion Shop & Go.


Ten slotte blikt de directie van de veilingorganisatie terug het vervroegd uitleveren van producten die via Klok Voorverkoop zijn ingekocht. Hier is in december mee gestart. Het idee van vervroegd uitleveren, is tweeledig. Enerzijds krijgt de klant zijn producten eerder in de ochtend geleverd. Anderzijds wordt de piekbelasting bij distributie na afloop van het velen verlaagd.

Doel is om het vervroegd uitleveren vanaf komend jaar voor een specifieke klantengroep die via Klok Voorverkoop inkoopt mogelijk te maken. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om meer dagen vooruit te kunnen bestellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer