Plantion boekt recordomzet van ruim 114 miljoen euro

Bloemenveiling Plantion boekte ondanks de coronamaatregelen in 2021 een recordomzet van 114,5 miljoen euro. Dat betekent een totale groei van 7,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Plantion+boekt+recordomzet+van+ruim+114+miljoen+euro
© Jorien Slager

De omzet van tuinplanten steeg vorig jaar het hardst met 13 procent naar 26,9 miljoen euro, gevolgd door snijbloemen. Daarvan nam de omzet 9,6 procent toe naar 55,8 miljoen euro. De omzet van kamerplanten steeg licht met 1 procent naar 31,8 miljoen euro.

In alle productgroepen waren de aantallen minder dan in 2020. Alleen bij tuinplanten was het aanbod 6,3 procent groter. Het aanbod snijbloemen daalde 10,4 procent en kamerplanten 6,1 procent. In totaal werd er 8,5 procent minder producten aangeboden.


Vraag groter dan aanbod

'Opnieuw was de vraag naar bloemen en planten groter dan het aanbod, wat resulteerde in hoge prijzen', zegt algemeen directeur André Kruijssen van Plantion. Dat had volgens hem mopperende klanten tot gevolg en marges die sterk onder druk stonden.

De omzet per verkoopkanaal kende een tweedeling. Het Groencentrum en Plantion Digitale Marktplaats zetten evenveel om als in 2020, respectievelijk 2,3 en 1,3 miljoen euro. De klokverkoop en bemiddeling groeiden beide ongeveer evenveel, met respectievelijk 8,1 en 8 procent omzet naar 54,5 miljoen euro en 56,4 miljoen euro.


Online kopen

Het online kopen via klokvoorverkoop, kopen op afstand en de webshop namen ruim 80 procent toe. Dankzij de toevoeging van een livestream van het veilen maakten klanten meer gebruik van kopen op afstand.

Plantion wil toe naar 24/7 fysieke en online dienstverlening aan een groeiende groep klanten. Daarvoor start de bloemenveiling nog dit jaar met een aanbouw, waarvoor 7,7 miljoen euro is begroot. Met de uitbreiding wil Plantion zijn logistieke processen stroomlijnen en klanten extra faciliteiten bieden in de vorm van box- en koelruimten. Een andere investering betreft een mogelijke mechanisering van de distributie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer