Schouls 'Raad van de Toekomst voedt Plantion'

Om voor volgende generaties aantrekkelijk te blijven, heeft bloemenveiling Plantion een Raad van de Toekomst opgericht. 'Deze raad gaat de coöperatie adviseren en voeden met ideeën', vertelt veilingmedewerker Maarten Schouls, een van de vertegenwoordigers van de nieuwe adviesraad.

Schouls+%27Raad+van+de+Toekomst+voedt+Plantion%27
© Jorien Slager

Een Raad van de Toekomst. Dat klinkt veelbelovend.

'Inderdaad, de groep bestaat uit zo'n 22 jonge en veelbelovende kopers, kwekers, transporteurs, medewerkers en groothandelaren tot een leeftijd van ongeveer 35 jaar.'

De toekomst gaat over de jongeren van nu daar moeten we nu al over nadenken

Maarten Schouls, veilingmedewerker bij Plantion en vertegenwoordiger van de Raad van de Toekomst

Waarom bestaat de raad uit meer dan alleen jonge leden van de coöperatie?

'We hebben ervoor gekozen om uit verschillende disciplines uit de sector deelnemers te werven, omdat we een marktplaats zijn die middenin de sector staat. We hebben een faciliterende rol tussen kweker en koper. Dat betekent dat ook transport erbij komt kijken, en verkoop en logistiek bijvoorbeeld. Al deze disciplines hebben we samengebracht in de Raad van de Toekomst, zodat het hele platform er beter van wordt.'


Advies vanuit een jeugdig perspectief. Waarom is dat belangrijk?

'De toekomst gaat over de jongeren van nu. Hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit? Hoe willen wij dan ondernemen? Daar moet nu al over worden nagedacht, niet alleen door de directie en het bestuur, maar ook door de jonge generatie.'


De raad is sinds de oprichting begin dit jaar twee keer samengekomen. Zijn er al mooie ideeën ontstaan?

'We hebben het gehad over schaalvergroting van diverse kwekerijen, exporteurs en groothandels. Wat betekent dit voor de detaillist en de kleinere partijen?
'Duurzaamheid is een ander onderwerp dat ter sprake is gekomen. We zijn een sector waar veel plastic bij komt kijken. Hoe kunnen we daar anders mee omgaan? Op het gebied van transport en informatievoorziening is ook het nodige gezegd. Maar het is nog maar een begin dat we verder willen concretiseren.'


Is de Raad van de Toekomst een serieus orgaan binnen Plantion?

'Zeker. We worden bijvoorbeeld eerder geïnformeerd over bepaalde zaken dan de rest van de organisatie. Op deze manier kunnen we vanaf het begin meedenken en onze mening geven. Het is de bedoeling dat de raad de langetermijnvisie van de coöperatie ondersteunt.'


Zijn er nog andere activiteiten die de raad oppakt?

'We willen bezoeken gaan brengen aan bedrijven en andere coöperaties, ook in andere sectoren, om te kijken hoe zij zaken aanpakken en om van te leren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer