Bloembollen papierloos naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd

Voor het eerst is een zending bloembollen volledig papierloos naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. De primeur is voor handelsbedrijf Onings in het Zuid-Hollandse Poeldijk. De mijlpaal is onderdeel van de pilot ‘Papierloos naar het VK’, die het doel heeft om het verkeer van bloembollen naar het Verenigd Koninkrijk volledig digitaal te verwerken.

Bloembollen+papierloos+naar+het+Verenigd+Koninkrijk+ge%C3%ABxporteerd
© Marcel Berendsen

Handelsbedrijf Onings heeft de volledig papierloze afhandeling voor elkaar gekregen met behulp van het Ketenregister. De aanvraag en fytosanitaire vrijgave in het Verenigd Koninkrijk zijn gedaan op basis van elektronisch bericht tussen eCertNL en haar tegenhanger in het Verenigd Koninkrijk. Het team van eCertNL en het Britse Department for Environment, Food & Rural Affairs (Defra) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de mogelijkheden hiervoor.

Het Verenigd Koninkrijk is met een jaarlijkse export van bijna 850 miljoen bloembollen een van de grootste afzetmarkten voor Nederland. Dat is reden voor de start van de pilot. Het handelsbedrijf uit Poeldijk is tevreden over hoe deze eerste zending is verlopen. Het plan is nu om de werkwijze uit te rollen voor alle zendingen naar het Verenigd Koninkrijk.

Volgens algemeen directeur Mark-Jan Terwindt van Royal Anthos laat deze stap ook zien dat alle ketenpartijen, inclusief handel en overheden, samen de handelsketen effectief kunnen digitaliseren. ‘Sneller, eenvoudiger en minder fouten zijn de motivatie om de digitale werkwijze verder door te voeren. We wensen iedereen een snel vervolg toe en streven ernaar om deze reis in 2024 ook met andere handelsbedrijven voort te zetten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer